2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kincset rejthet a föld

2017. szeptember 25., hétfő 07:16, frissítve: hétfő 10:12

A föld alatt rejtőzik a szegedi vár épületének nagy része. A több mint száz éve részben visszabontott épület feltárását már hosszú évek óta, szakaszosan végzik. Szakértők szerint pedig a feltárással és a részleges visszaépítéssel jelentős turisztikai látványosság lehetne belőle.

Az 1879-es nagy árvíz után Szeged újjáépült, a régi, ma már csak nyomokban fellelhető vár egyes részeit pedig visszabontották, majd miután a Tisza-partot feltöltötték, a maradványok a föld alá kerültek – mondta Horváth Ferenc régész.

Az utóbbi években több ásatás is történt a városban. Az idén nyáron a középkori építmény déli kaputornyának falát tárták fel a régészek. A vár két, ma is látható része a Mária Terézia-kapu, valamint a Tisza-parton lévő bástyarom.

A szakértők szerint egy összefüggő feltárásra lenne szükség, a vár újjáépíthető részei pedig turisztikai látványosságként is szolgálhatnának.

„Előkerültek a vár alapjának eddig ismeretlen falai, amelyek feltárhatók lennének teljes hosszukban a Tiszára kifutva a vízi bástyáig. A romok felfalazhatók akár térdmagasságig, a délkeleti vízi bástya pedig akár kilátótoronyként is működtethető lenne. A várnak az a része, amely jelen pillanatban a beépített terület alatt található, a pincesoron keresztül lehetne körbejárható” – mondta a Szegedi Városvédő Egyesület elnöke, Szabó László.

Az egyesület elnöke szerint a város vezetésének nagyobb figyelmet kellene fordítania a vár régészeti feltárására és egyes részeinek újjáépítésére, amivel akár a világörökség része is lehet.

„Egészen apró részletekig tudjuk, hogyan néztek ki a saroktornyok, a kaputornyok. Ami bizonytalan, az a várbelső épületei. Belső épületek azonban ismeretesek egy 2008 körül végzett ásatás kapcsán, amikor előkerült a gótikus várbeli templom maradványa a legkésőbb emelt, ma is látható vármaradvány tövében” – tette hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!