2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Kicsit még szégyellős, de karmolni nagyon szeret

Hír TV

2018. január 15., hétfő 13:01, frissítve: hétfő 14:07

Kicsit még szégyellős, ha evés közben nézik, de karmolni nagyon szeret Amali, a Szegedi Vadaspark fehér oroszlánja. A kölyökhöz hasonló, fehér színű oroszlánokból mára csak 500 példány maradt az állatkertekben.

A látogatók imádják a magyarul Remény névre keresztelt kölyköt, sokáig időznek a kifutójánál. Amali gyorsan gyarapszik: két hónapja született, de mára a 12 kilogrammot is meghaladja a súlya. Már alig kell szoptatni, a gondozók etetik és mérik a gyarapodását. Sokat játszik, és láthatóan érdeklődik az emberek iránt.

Az Amalihoz hasonló, fehér színű oroszlánok a dél-afrikai Timbavati régióban éltek a XX. század végéig, amíg az ember le nem vadászta a nagymacskákat. Mára csak 500 példány maradt belőlük az állatkertekben.

„Csak olyan egyedek maradtak fönn, amelyeket állatkertekben vagy Dél-Afrikában tenyésztelepeken tartottak. Bár újabban vannak hírek arról, hogy egy-egy fehér színű oroszlánt láttak, tehát van remény arra, hogy nem tűnt el teljesen a természetből. Érdemes vigyázni és védeni, hiszen ritkaság. Az állatkertek is együtt tartják őket, s fehér oroszlánt fehér oroszlánnal pároztatnak, abban bízva, hogy legalább az állatkertek biztonságában megmaradnak” – nyilatkozta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark sajtóreferense.

A szegedi fehér oroszlánkölyöknek idővel el kell hagynia a vadasparkot, gondozói el akarják kerülni, hogy apjával, Timbával éljen együtt. A szakemberek arra számítanak, hogy Amali segítségével tovább nőhet a fogságban tartott fehér oroszlánok száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!