2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kétszer gondolja meg, melyik gombát szedi az erdőben!

2017. október 10., kedd 10:06

Az erdőben a halálos mérgű gyilkos galócától kezdve a kevésbé káros, inkább gyomorbántalmakat okozó gombák is fellelhetők az ehető fajták mellett. Az ehető gombák olykor összetéveszthetők mérgező társaikkal is, ezért a szakemberek a minden esetben a bevizsgálást javasolják.

„A mi klímánkon az ősz az igazi gombaszezon, ilyenkor járjuk az erdőt, és keressük az ehető gombafajokat. Felhívnám azonban mindenkinek a figyelmét, hogy az erdőben nem csak ehető gombák vannak. Súlyos mérgezést okozó gombafajokat is találunk, például a legfontosabb, amit mindenkinek ismernie kellene, a gyilkos galóca. Az a tapasztalatom, hogy a gombászok nem eléggé felkészültek” – mondta Sándor Attila, a Szegedi Gombász nevű közösség tagja.

Az erdőjárók az általuk begyűjtött gombákat ingyenesen is megvizsgáltathatják a szakértőkkel. A szegedi piacra zacskószámra hoznak ezekből. Voltak, akik elfogyasztás előtt, de már főzés után mutatták be, milyen – egyébként mérgező – gombát főztek a családnak.

„Vannak, akinek fogalmuk sincs, csak megörülnek a gombának, és egy kis kosárkába, egy halomban hozzák a különböző fajokat, ami nem jó, mert ha a kosárban egy mérgező gomba van, akkor az egészet ki kell dobni. Akik tapasztaltabbak, elkülönítve, külön kis dobozkákban hozzák, bevizsgáljuk, és ami nem jó, elmagyarázzuk neki, hogy miért, milyen ártalma, milyen mérgezése van” – mondta Kacmajer Jánosné gombaszakellenőr.

A bevizsgálást és a szétválogatást követően őstermelői igazolvánnyal a piacon árusítani is lehet a gombákat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!