2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Dalí-műveket csodálna? Irány Szeged!

2017. július 21., péntek 16:28, frissítve: péntek 17:17

Szegeden egy hét múlva nyílik kiállítás a katalán festő korai műveiből és kevéssé ismert grafikáiból. A tárlat két hónapig lesz látogatható a Tisza-parti városban.

A szürrealista katalán festő képei a cseh fővárosból érkeztek Szegedre. A Dalí-tárlat a Reök-palotában tekinthető meg, a szecessziós épületben tíz éve működik kortárs művészeti központ.

„Idén három világhírű alkotót köszönthetünk, és most érkeztünk el egy igazi világsztárhoz, Salvador Dalíhoz, aki tényleg a világ minden részén ismert. Az ő alkotásaiból készült tárlat körülbelül hatvan alkotást fog bemutatni. A művek egy prágai műgyűjtő magángyűjteményéből érkeztek hozzánk, a Reök-palotába” – mondta el a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Herczeg Tamás.

Minden egyes festményt külön világítással emelnek ki a térből. A kiállítás az 1960-as évektől mutatja be Dalí grafikai munkásságát.

„Ezeknek egy jelentős része, körülbelül negyvenöt darab grafika, sokszorosított eljárással készült grafika, litográfia, rézkarc és ehhez hasonló grafikai technikák. A bronz kisplasztikák a szürrealista ismert munkáiból adnak ízelítőt. Láthatunk még kerámiatárgyakat, elsősorban dísztányérokat, ezt egészíti ki egy nyolc-tíz darabos kollekció: fényképek, Dalíról készült bronzkisplasztika, amely inkább a személyiségét, magát Salvador Dalít szeretné közelebb hozni a közönséghez” – mesélte Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

A megnyitót július 28-án rendezik, a tárlat két hónapig fogadja az érdeklődőket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!