2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Jelentősen drágulhat a kávé

2016. február 8., hétfő 19:39, frissítve: hétfő 20:41

Jelentősen drágulhat a kávé a növekvő fogyasztás miatt. Elemzők tartósan magas árakra számítanak. A termőterület ugyanis szűkül, a hozamnövelő beruházások pedig költségesek és időbe is telnek.

Nagyobb a kávéfogyasztás, mint a termelés, a keresleti piac drasztikus drágulást okozhat elemzők szerint.  „A kínálati oldalon vannak aggodalomra okot adó folyamatok. A speciális kávék iránti igény 12-15 százalékos növekedést mutat világszerte, ez egy globális dolog, nem csak brit sajátosság” – mondta Jeffrey Young, az Allegra Strategies ügyvezető igazgatója.

A felkapott kávéházláncok forgalma Európában 9 százalékkal nőtt tavaly. Ázsiában még jobban megugrott a fogyasztás, Kínában négy új kávézó nyílik naponta. Eközben a kávé termőterülete egyre szűkül a felmelegedés miatt, hozamnövelő beruházásokra viszont a kisebb gazdaságoknak nincs pénzük. „Ott van a klímaváltozás, és ott vannak a farmerek, akiknek gazdasági döntéseket kell hozniuk a családjuk érdekében, ezek a farmok kicsik, nagyon alacsony a megtérülés, és választaniuk kell, hogy a földeken dolgozzanak, vagy elküldjék a gyerekeiket a városba, ahol többet kereshetnek az építőiparban vagy más szektorokban” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az új beruházások időbe telnek, addig pedig marad az alacsony kínálat és velejárója, az áremelkedés.

A kávézók és éttermek is érzik a piaci változást. „Ha a kávétermelés csökkenni kezd, az egész világ kávéért fog kiáltani, és akkor más utakat kell keressünk, hogy ezt megoldjuk” – fogalmazott Steve Hall vezető kávévásárló.

A nemzetközi kávészervezet becslése szerint a jelenlegi kávétermelés 143 millió zsák évente, amit már 2014-ben meghaladt a fogyasztás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!