2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Ingyenes programok az I. Zsolnay Fényfesztiválon

2016. július 2., szombat 13:43

Hagyományteremtő céllal először rendezik meg a hét végén a Zsolnay Fényfesztivált Pécsett. A három nap alatt több mint 150 ingyenes programot láthatnak az érdeklődők.

Pécs belvárosában a művészek egyszerre tizenöt helyszínen eltérő technikákkal festenek meg különböző felületeket. Az egyik leglátványosabb a barbakán bástya mozgóképes vetítése. „Történelmi visszatekintés kicsit absztrahált módon, játékosan, színesen. A törökökhöz, a katonákhoz meg a várhoz illően állítottuk össze az úgynevezett lúpokat, videolúpokat, amelyeket váltogatunk” – mondta Lázár Vilmos fényfestő.

A fényfestők szerint az egyik legnagyobb kihívás a szökőkút vizének megfestése. „A víz formája amorf, mégis együttműködik a gravitációval. Gondoljunk egy sík felületre, amely hullámzik, vagy egy szökőkútnak a lefolyó tömbjeire vagy vízcseppjeire, ezt úgy kellett megtalálni. Ez egy 20-30 éves folyamatnak az állapota” – fogalmazott Hizsnyik Vilmos fényfestő.

A bemutatók mellett nemzetközi pénzdíjas verseny is zajlik a fesztiválon. A feladat nem egyszerű, a város egyik legnagyobb épületét, a székesegyház több ezer négyzetméteres homlokzatát kell minél látványosabban két-három percben megfesteni. Pécs szeretne hagyományt teremteni a Zsolnay Fényfesztivállal. „Bízunk abban, hogy Pécsnek az igazi erősségeit tudjuk megmutatni, a hangulatos belső tereket, a velünk élő történelmet, az építészeti örökséget, amelyet fénnyel megfestve talán még érdekesebbé és még vonzóbbá tudunk tenni a közönségnek” – nyilatkozta Moczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. programigazgatója.

A fények mellett zenei, színházi, cirkuszi és táncházi produkciók színesítik a fesztivált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!