„Imádjuk az összes disznóságot”
2017. február 12., vasárnap 18:04, frissítve: vasárnap 18:08
Hömpölygött a tömeg a Szabadság téren a 10. alkalommal megrendezett mangalicafesztiválon.
– Imádjuk az összes disznóságot, azért jöttünk, hogy megnézzük, és az illatokat élvezzük.
– Fogyasztottak esetleg valami finomságot?
– Kóstolót igen, mindenhol, ahol lehetett – fogalmazott az egyik látogató.
Az idén is az adalékmentes, természetes fűszerezésű húsok voltak a legnépszerűbbek.
„Próbálunk hagyományos módon fűszerezni, a különlegessége talán az, hogy adalékmentes dolgokat készítünk, egyáltalán nincs bennük adalékanyag” – emelte ki az egyik kerekedő, Farkas Katalin.
A pultok roskadásig teltek mangalicakészítményekkel.
„A különlegessége az, hogy mangalica; az, hogy tartósítószert nem tartalmaz; és az, hogy szabad tartású állatokból állítjuk elő a termékeinket” – fogalmazott az egyik kiállító, Ságváry Endre.
A mangalicasertés-hús az elmúlt években egyre népszerűbb lett, kis mennyiségben külföldre is exportálnak belőle, prémiumterméknek számít.
„Két világ él párhuzamosan a mangalicaszektoron belül: az egyik a lokális piacokat, a helyi piacokat ellátó kistermelői tevékenység, ami a mangalicafesztiválon jellemző, de ezenkívül vannak nagyobb intergrátorok, cégek, exportképes vágóhidak, amelyek a világ országaiba exportálnak mangalicahúst. Jellemzően a sonkákat Spanyolországba, ahol magas minőségű sonkát készítenek belőlük, de például Japánba és a Távol-Kelet egyéb országaiba vagy az Egyesült Államokba is kerül tarja, karaj, hasaalja és sok más nemesebb húsrész” – nyilatkozta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.
A fesztiválon élőállat-kiállítás és főzőverseny is volt.