2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Poltikai hobbista 18:00

Színes

Ilyet sem látni minden nap a Hortobágyon

Régi hagyományt elevenítettek fel a Hortobágyon, ahol behajtási ünnepséget rendeztek a pásztorok védőszentje, Szent Dömötör napján. A rackajuhokat, a szürke marhákat, a nóniusz lovakat és a bivalyokat áthajtották a híres kilenclyukú hídon, majd őrzőik elszámoltak a jószágok tulajdonosainak.

Teljesen elfoglalták a rackajuhok a hortobágyi kilenclyukú hidat, ezután a csikósok következtek, majd végül a szekerek és a bivalyok vonultak fel. A mondás szerint a hortobágyi pásztorember két napot vár nagyon: a kihajtást meg a behajtást. Ősszel el is kellett számolniuk a rájuk bízott jószágokkal.

Hortobágyon ugyanúgy tartják az jószágokat, mint évszázadokkal ezelőtt: tavasztól késő őszig kinn vannak a legelőkön. Ma már itt található a magyar természetvédelem génbanki állatállományának fele. „A génmegőrző kft.-nek háromezer feletti a szürkemarha állománya, 1200 rackajuh, mangalica közel száz darab, lóállomány 300, tehát azt gondolom, hogy az egyik legjelentősebb állattartó gazdaság a hortobágyi génmegőrző kft.” – mondja Szabó Csaba, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Pásztorok, gulyások, juhászok – a pusztai emberek munkája nem változott: vigyáznak a rájuk bízott állatokra. Bana János 40 éve dolgozik itt, először juhász volt, de már hosszú ideje a magyar szürkékkel foglalkozik. „1995-ben kerültem ide a magyar szürke állományhoz, azóta űzöm, több ezer borjút neveltem már fel. 200 darab van egyben, vagy 210, 220 darab, tavasszal, mikor kihajtunk” – fogalmazott a férfi.

Dömötör napján hagyományosan a juhokat hajtották haza, a marhák általában november végéig maradtak a legelőkön. És maradnak egy darabig még most is. Annyira jó ugyanis az idő, hogy egyelőre még kinn hizlalják a jószágokat a pusztában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!