2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája

2017. június 25., vasárnap 12:51, frissítve: vasárnap 12:51

Közteret neveztek el a nyolcvanas évek egyik kultzenekaráról a Múzeumok Éjszakáján Szentendrén. A programsorozatban idén is több száz helyszínen várták az érdeklődőket.

A nyolcvanas évek kultzenekara, a Bizottság nevét viseli egy köztér mostantól Szentendrén. Az átadót a Múzeumok Éjszakáján tartották, ahol ef. Zámbó István zenekara is fellépett. Az ötletgazdák bíznak abban, hogy a megújult ligetbe visszatér az utcai művészet.

„A tér, ahol most vagyunk, mindeddig névtelen tér volt. Ez egyébként az egyik első hazai public art vállalkozás színtere volt, amit a már felbomló Bizottság együttes tagjai indítottak el, például ef. Zámbó István. Ahol most a tér neve szerepel, azon az ő munkája látható. Olyan szobrokat állítottak ki, melyeket nem gondoltak véglegesnek, egyfajta kísérleti művészeti térnek képzelték el. A korabeli politika nem nagyon engedte, hogy hosszú távon működjön, úgyhogy nagyon örülünk, hogy ez most itt megvalósulni látszik” – mondta Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A Bizottság ligetben két hónapig lesz látható Borbás Péter és Szentes Annamária Otthontalanság című alkotása. Az ennek részeként kiállított bevásárlókocsi tartalmát bárki elviheti, és bárki rakhat is bele. A szervezők szerint ez egyfajta szociális alkotás is.

A Barcsay Múzeumban avatták fel Heim Péter Sziget elnevezésű kulcsinstallációját. Az alkotás érdekessége, hogy a felhasznált kulcsukat egy japán művész korábbi művéhez szentendrei lakosok ajánlották fel.

Az eseménysorozat részeként a Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyben Határtörés címmel adtak elő performanszt, melynek során a művészet és az élet kapcsolatát igyekeztek bemutatni.

A Múzeumok Éjszakáján országszerte több száz helyszínen várták az érdeklődőket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!