2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Húsvér filmek: huszonnyolc ország, nyolcvan alkotás

,

2016. október 1., szombat 22:03, frissítve: vasárnap 10:27

Kiosztották a díjakat a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon.

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivált, a Hír TV hathatós támogatásával. Huszonnyolc ország mintegy nyolcvan filmje versenyzett a seregszemlén, amely a Húsvér filmek a mozivásznon alcímet viselte, utalva arra, hogy az itt bemutatott filmek a társadalmat feszítő komoly problémákat igyekeztek bemutatni a nézők számára, néhány problémakört kiemelve.

Például a kibeszéletlen múlt problémáját: a kilencvenes évek délszláv háborújához kapcsolódott egy dokumentumfilm, bemutatva azt, hogy egy-egy kibeszéletlen történelmi esemény a társadalom felszíne alatt megbújva még ma is milyen komoly feszültségeket tud okozni – számolt be a Hír Televízió munkatársa a helyszínről.

Téma volt például az autizmus is, valamint a jelenlegi mindennapok feszítő ügye: a menekültkérdés. Megemlítendő, hogy a közönség díját nyerte el a Kedves emberek című film, amely arról szól, hogy egy svéd kisváros polgármestere milyen eszközökhöz folyamodik, hogy szomáliai bevándorlókat integráljon a városba.

„Ahogyan Budapest és a budapestiek is, azt hiszem, egyre érzékenyebbé válnak a társadalmi problémák iránt, úgy hoz a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál minden évben olyan témákat, amelyek ma közbeszéd tárgyát képezik, és amelyek ezáltal szervesen illeszkednek a budapesti városképbe” – mondta el a fesztiválon tartott beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

„Menekülttémában volt két film, és utána egy beszélgetés. Az ember tényleg megborzong: Istenem, ha ezt mindenki hallhatná, ha ezeket a filmeket mindenki láthatná, mennyire nem lehetne az embereket üres szólamokkal, butaságokkal, demagógiával butítani” – nyilatkozta Sós Ágnes filmrendező, a rendezvény szervezője.

A fesztivál zárónapján életműdíjban részesült a 82 éves Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező. A művész filmjeiben egyebek között a magyar társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjainak sorsát mutatta be érzékletesen. A zsűri kiemelte, hogy a történelem viharainak kiszolgáltatott magyar emberek érzékeny sorsának érzékletes bemutatásáért kapta ezt az elismerést. „Tágítani az ismeretüket és fölhívni problémákra a figyelmet nemcsak a nézőknek, hanem adott esetben a politikusoknak is, a közösségnek is – ezek voltak nálam a szempontok” – mondta el filmjéről Sára Sándor.

A fesztivál egyik fődíját a Nap alatt című alkotás nyerte, amely az észak-koreai diktatúra mindennapjaiba enged bepillantást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!