2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Hollókő már készül, ezreket várnak a faluba

2017. április 16., vasárnap 11:31, frissítve: vasárnap 12:31

A húsvét két napjára több ezer embert várnak Hollókőre, ahol már ma is nagyon sokan fordultak meg. A palóc skanzenfaluban sokan kipakolták portékájukat, és a programok jó részébe már ma is bele lehetett tekinteni.

Már szombaton sokan fordultak meg Hollókőn, ahol egész húsvét alatt programokkal várják az érdeklődőket.

„Először éhenhalás ellen, utána meg megszokásból kell enni belőle. Egy pár éve már voltunk, akkor még gyerekek nélkül, most visszalátogattunk gyerekekkel is” – mondta Ombódi Zsíros József.

„Mindennapi rohanó világ mellett ez a kikapcsolódás, ami a pár napot nyújtja nekünk, ez egy felemelő érzés, úgyhogy nagyon köszönjük, hogy itt lehetünk, nagyon jó itt” – véli egy másik látogató.

Az árusok azt mondták, hogy itt csak valódi népi kézműves termékkel találkozhatnak a látogatók.

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezeket az ünnepeinket olyan körülmények között tartsuk meg, ahol a különböző népszokásokat felelevenítjük, az előbb kereplőkkel mentek végig a fiúk, hiszen a harangok Rómába mentek, a leánykák gyönyörű viseleteket vettek fel” – hangsúlyozta Pethőné Szabó Piroska népi iparművész.

Akik Hollókőre mennek, azok nem csak nézői, hanem részesei is lehetnek a programoknak.

„Akik eljönnek ide, azok találkozhatnak új koreográfiákkal, új meglepetésekkel, vasárnap és hétfőn. Úgyhogy mindenkit arra kérek, hogy jöjjön el, mert érdemes lesz, hiszen rengeteg lány és fiú hordja majd magán a hagyományt” – mondta el a Nógrád Táncegyüttes vezetője, Szabó János.

A látogatók éhen sem maradnak a skanzenfaluban.

„Egy hollókői specialitás, nagyobb ünnepekkor mindenkinek az asztalára kerül. Hát a jó rétesnek a titka a jó liszt, a megfelelő liszt és akkor utána pedig a jó kidolgozás” – mutatta egy réteskészítő, Gondos Vilmosné.

A hollókői húsvéti ünnepek leglátogatottabb eseménye várhatóan hétfőn a locsolkodás lesz. Ekkor több ezren érkeznek a világörökség részeként ismert faluba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!