2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Hiába panaszkodtak a budapestiek

2017. június 26., hétfő 15:27, frissítve: hétfő 16:38

A lakossági panaszok ellenére ismét jön a műrepülés a Duna fölött. A budapesti Air Race-futam szervezői a verseny jelentőségéhez mérten elviselhetőnek tartják a lezárások és a zaj okozta kellemetlenségeket. A versenyt hétvégén rendezik.

Szász Kitti freestyle világbajnok is bemutatta tudását a Red Bull Air Race budapesti futamának sajtótájékoztatóján, ám a hétvégi versenyen nem a labdáé lesz a főszerep. A Lánchíd és a Margit híd között szakaszon ismét a világ legjobb műrepülői veszik birtokba az eget – a pilóták szokás szerint a Lánchíd alatt is átrepülnek. Három futam elteltével a japán Josihide Muroja vezeti a világbajnokságot Martin Sonkával holtversenyben.

„Nagy öröm, hogy ismét ebben a gyönyörű városban repülhetek. Két évvel ezelőtt felállhattam a dobogóra a magyar fővárosban, de a tavalyi futam nem sikerült jól, az egyik fordulóban túlhúztam a gépet, és 12 másodperccel maradtam el a legjobb időtől. Remélem, idén ez máshogy lesz” – mondta a Martin Sonka cseh pilóta, aki a szezonnyitó Abu Dzabi versenyen szerezte pályafutása első futamgyőzelmét.

Az első Red Bull Air Race világbajnokságot 2003-ban Besenyei Péter nyerte. A magyar műrepülő 2015-ben vonult vissza a versenyzéstől, ám a hétvégén őt is láthatják a nézők repülés közben.

„Maga a pályán való repülés az hiányzik így két év után, és tavaly, amikor repültem a pályán, annak nagyon örültem és nagyon élveztem. Egy éve nem voltam, így most megint van olyan labdaéhségem, hogy alig várom, hogy repülőgépemmel a pályán megint cikázhassak. Úgy látszik, lesz rá lehetőség 3-4 alkalommal, mivel én repülöm a kalibrációs repüléseket, úgyhogy ez lesz nekem a héten a csúcspont, amikor a pályán lesz ismét” – nyilatkozta Besenyei Péter, műrepülő-világbajnok.

A rendezvény promótere elismerte, hogy a helyszín kialakítása nem volt zökkenőmentes, mivel a Batthyány tér mellett épül műugrótorony a júliusi budapesti vizes világbajnokságra. A Bem rakpartot pedig már a verseny előtt két héttel lezárták. Gyulai Zsolt szerint bár érkezett hozzájuk lakossági panasz, a budapesti verseny megmarad.

„Természetesen egy-egy ilyen belvárosi rendezvény kapcsán vannak panaszok, akik a belvárosban laknak, nekik korlátozzák a mozgásukat, és zavarja őket. Természetesen ezek hozzánk is eljutnak, de azt gondolom, hogy ezek olyan kiemelt rendezvények, akár a Forma–1-es bemutató május elsején, amely néhány nap kényelmetlenséget elbír” – jelentette ki a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulai Zsolt.

A szabadedzés és a selejtező szombaton, míg a futam vasárnap lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!