2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Emléktáblát kapott az Antall-kormány egyik minisztere

2017. május 24., szerda 11:26

Domborművet állítottak a veszprémi vár kapujánál Horváth Balázs, az Antall-kormány első belügyminisztere emlékére. A 2006-ban meghalt politikus évtizedekig volt ügyvéd a városban. A rendszerváltozás idején részt vett az MDF megalapításában, az első szabadon választott Országgyűlésbe a Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként került be.

„Hazámért” – ez olvasható a Horváth Balázst ábrázoló domborművön, amelyet a veszprémi vár kapujánál állítottak az Antall-kormány első belügyminisztere emlékére. A 2006-ban meghalt politikus évtizedekig volt ügyvéd a városban. A rendszerváltozás idején részt vett az MDF megalapításában, az első szabadon választott Országgyűlésbe a Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként került be. A párt szétszakadása után azokkal tartott, akik a Fideszben politizáltak tovább. Az emléktábla avatásán Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke nemzeti szabadelvű politikusként jellemezte Horváth Balázst.

„Egy olyan korban, amelyben az igazat hamisnak, a hamisat pedig igaznak volt ildomos mondani, egy olyan korban, amikor az árulás erénnyé változott, Horváth Balázs jelmondata az volt, hogy az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom. Lelki derűje pedig abból a tiszta lelkiismeretét megalapozó tudatból fakadt, hogy mint fogalmazott, én még soha nem árultam el senkit” – mondta a házelnök.

Horváth Balázs ikertestvére arról beszélt, hogy fivére élete a békéért végzett munka jegyében telt.

„Nem volt benne hatalomvágy, nem volt semmi negatívum, azt mondhatnám. Dolgozni akart, éspedig ezeknek az eszméknek a jegyében, amiket Vörösmarty Mihály az Előszó című verse első szakaszában megfogalmazott” – mondta Horváth György.

Horváth Balázs emlékére kiállítás is nyílt a veszprémi önkormányzat aulájában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!