2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Színes

Hatvankilencen vehették át a Nemzet Művésze-díjat

Hatvankilenc kiemelkedő teljesítményű hazai művész kapta az idén először átadott Nemzet Művésze-díjat. Az életjáradékkal járó elismerést a többi között a színművészet, fotó-, film-, építőművészet és irodalom kategóriában adták át.

A Nemzet Művésze-díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére alapította az Országgyűlés 2013-ban. A díjazottak névsoráról egy Kossuth-díjasokból álló, tizenegy tagú bizottság döntött.

– Jelentem mindannyiuknak, hogy a bizottság munkája komoly volt és alapos, jóságos, elismerő és tisztelettudó, békés szándékú és méltányos, szinte teljes ellentétele, a közélet mindennapi viharainak – fogalmazott Fekete György, az MMA elnöke.

Az elismerés csak Kossuth-díjas művészeknek adományozható, és közülük is csak azoknak, akik elmúltak 65 évesek. A táncosoknál és a cirkuszi művészeknél a korhatár alacsonyabb, 50 év.

– Amikor megtudtam, hogy megkapom, akkor valahogy úgy elöntötte a lelkemet a melegség, hogy az ember nem élt hiába, hogy letett valamit, valami nyomot hagy, és ez olyan jó érzés – fogalmazott Bánsági Ildikó színművész.

– A Nemzet Művésze, az szerintem minden művésznek a vágya és a célja, hogy ezt egyszer megkapja. És itt is az első sorozatban benne vagyok, nagyon sokat jelent – mondta Marton Éva operaénekes.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a díjazottak nélkül szegényebb lenne a magyar kulturális élet. „Olyan művészek, akik pályájuk során maradandót alkottak, akik kivívták mind a közönség, mind pályatársaik elismerését, olyan alkotó emberek, akik mögött évtizedek munkája, küzdelmei és ami legalább ilyen fontos, tanítói munkája, tanítása állnak. Közös érdekünk, hogy ezeket a művészeket biztosítsuk elismerésünkről, olyan módon is, hogy életük végéig hozzá segítjük őket, önöket, az alkotás szabadságához” – fogalmazott Balog Zoltán.

A Nemzet Művésze-díj életjáradékkal jár, amelynek havi összege a minimálnyugdíj 23-szorosa. Ez ma 655 ezer 500 forintot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!