2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hatalmas lépés történt a tengerek védelme terén

2016. október 28., péntek 13:25

Természetvédelmi térséget hoznak létre a Ross-tengernél, az Antarktisz mellett – erről egyezett meg huszonnégy ország. A másfél millió négyzetkilométeres övezet lesz a Föld legnagyobb tengeri természetvédelmi területe.

Egyelőre háborítatlan körülmények közepette él a Ross-tenger gazdag állatvilága. A Föld erőforrásai után folytatott kutatások, a halászat és a tenger alatti nyersanyagkincs kitermelése azonban a még érintetlen területeket is fenyegeti. Leginkább a két pólus, az Északi- és a Déli-sark jégtakarója, és a környező tengerek vannak veszélyben. Ez utóbbi térség, a Ross-tenger kaphat most védettséget.

„Érdemi előrelépést tettünk, mivel létrehoztuk a Föld legnagyobb tengeri természetvédelmi övezetét, ami globális értelemben is hatalmas lépés a tengerek védelme terén. Csodálatos pillanat a mostani” – fogalmazott Evan Bloom, az amerikai külügyi tárcához tartozó Óceán-, Környezet- és Tudományügyi Hivatal óceánokkal és sarkvidékekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

Az ausztráliai Hobartban úgy sikerült megállapodást elérni, hogy Oroszország feladta korábbi mereven elutasító álláspontját. Ezzel a déli féltekén aktív hatalmak – beleértve az Egyesült Államokat, Ausztráliát, az Európai Unió tagállamait és Kínát – támogatja a védett tengeri övezet létrejöttét, amely a Déli-óceánnak is nevezett vízfelület, vagyis az Antarktiszt körbeölelő tenger 12 százalékán jelent védelmet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!