2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hagyományőrző marhabehajtás Szent Mihály napján

2016. szeptember 25., vasárnap 12:26

Nem csak hagyományőrzés a marhák behajtásának ünnepe Nagyvázsonyban. A Veszprém megyei községben évek óta szüreti mulatsággal és a marhák faluba visszahajtásával ünneplik Szent Mihály napját. A községben körülbelül 800 tehenet tartanak.

Nagyvázsonyban sokan foglalkoznak marhával, az állatokat együtt legeltetik a szabadban. Van, aki a szürke marháit egész évben kint tartja.

„Negyven-ötven kilométerre sőt még hatvanra is elhajtunk lábon, gond nélkül, úgyhogy kutyákkal, lóháton, kocsival, mikor hogy, de ezek ezt bírják nagyon. A hajtást. Hát, valamikor több száz kilométerre elhajtották őket, azt is bírták” – mesélte Kiss János marhatenyésztő.

Amíg jó az idő és találnak élelmet a marhák, addig kijárnak velük. A hagyomány szerint azért Szent Mihály napján hajtják vissza az állatokat a falvakba, mert ehhez a naphoz kötődött régen a gazdasági év fordulója.

„Nekünk még van kint gulyánk a Kab-hegy alatt, akik, ugye, tavasztól őszig folyamatosan kint vannak és legelnek, ők például csak novemberben jönnek haza. Az első hó környékén szoktak hazajönni, a csorda, az ugye, reggel kimegy, este hazajön. A gulya, az viszont kint szokott lenni nálunk a Kab-hegyen, és ez a 80 családnak a közös tehénállománya” – fejtette ki Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere.

Nagyvázsonyban szüreti mulatságot is tartanak a hétvégén. A településen nagy hagyománya van a lótartásnak is, ilyenkor a mulatság idejére kocsi elé fogják a lovakat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!