2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Fontosabb egy forgatás, mint a természet?

2017. június 9., péntek 19:04

Filmforgatás miatt pusztítottak el több tucat gyurgyalagfészket Dunakeszin a Rex Alapítvány szerint. A védett madarak eszmei értéke példányonként 100 ezer forint, azonban a film helyszínét biztosító stábtag szerint egyetlen hatósági vizsgálat sem állapított meg szabálytalanságot. A madártani egyesület szerint példásan szigorúak a magyar jogszabályok, de hiába, ha nem tartatja be senki.

„Tulajdonképpen itt látható az egyik fészek, de itt szinte méterenként egy-egy fészek látható” – az elpusztított gyurgyalagfészkeket mutatja egy Dunakeszin található filmforgatáson a Rex Alapítvány alapítója. Király Péter fedezte fel azt, hogy munkagépekkel temettek be több tucat fészket és temették el élve a védett madarak fiókáit.

„Éppen a kutyákat sétáltattuk a feleségemmel, amikor észrevettük, hogy hatalmas munkagépek dolgoznak itt, már legalább egy olyan 10-12 méter magas kupacot emeltek és azonnal ide rohantunk, mert én tudom, hogy ez egy nagyon gazdag gyurgyalagélőhely. Azoknak a kiemelten védett madaraknak az élőhelye, amelyeknek a száma sajnos Magyarországon meglehetősen alacsony” – számolt be Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója.

A film egyik munkatársa szerint a forgatás nem jár majd zavaró hang és fényhatásokkal – mivel egy szerelmi történetről van szó – hozzátette: az üggyel kapcsolatban a létező összes hatóság vizsgálódott és mindent rendben találtak.

„Vizsgálat naponta körülbelül hat volt. Kint volt a természetvédelmi főigazgatóság embere, kint volt a hatóság, kint volt a helyi főkapitány, kint volt a helyi önkormányzat képviselője, a jegyzőtől kezdve mindenki megjelent már itt. Mindenki megnézte, mindenki megállapította, hogy semmi nem igaz a hírből, semmi nem igaz a cikkből, semmilyen természetkárosítást nem folytatunk. Sőt, az említett védett gyurgyalag madarak –amit említeni kell, hogy ez a terület ez nem természetvédelmi terület, csak a gyurgyalag, mint olyan védett –ezek innen mintegy kétszáz méterre fészkelnek egy korábbi lövészárokban, ami még a háború alatt készült” – mondta Kuntner György location manager, Rose In Winter.

A madártani egyesület szerint nonszensz az az érvelés, hogy magánterületen mindent szabad.

„A törvényekben nincsen olyan kitétel, hogy tilos ezt és ezt elkövetni, kivéve itt és itt. Tehát, hogyha valaki lever, mondjuk egy lakott fecskefészket, amiben van öt fióka, az ezzel a cselekményével megvalósítja a természetvédelmi károsítást – ugye a sárfészek építő fecskefajok esetében ötvenezer forint példányonként a természetvédelmi érték – és mivel élőlénynek okoz kínhalált, ezért kimeríti a cselekményével az állatvédelmi törvényt is. Tehát ez a kettő együtt akár több éves börtönbüntetést is maga után vonhat” – nyilatkozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán.

A Rex Alapítvány bejelentésére Dunakeszi Polgármesteri Hivatala válaszolt: azt írták, mivel a terület nem védelem alatt álló költőhely, ráadásul magántulajdonban van, ezért sem az önkormányzat, sem pedig a hatóság nem kezdeményezhet vizsgálatot az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!