2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Folytatódik a menyhal újratelepítése a Balatonba

2017. május 19., péntek 16:33

A halgazdálkodási társaság a Szent István Egyetemmel együttműködve ezúttal 2000 darab egynyaras ivadékot engedett a tóba Szántódnál. A menyhal őshonos faj, egészen a hatvanas évekig megtalálható volt a Balatonban.

„Mindig az első lépés, még mielőtt a halakat kihelyezzük a Balatonba, hogy temperáljuk a vizet.” A Balaton hőmérsékletéhez szoktatták a menyhalakat, hogy minél kevésbé viselje meg őket a vízbe engedés. Nem csak erre kényes ez a halfaj, a szaporodásához is extrém körülmények kellenek.

A Szent István Egyetemen már sikeresen nevelnek ivadékokat. „A nagyon hideg vizet kedveli a szaporodáshoz: a természetben a 0 fok körüli hőmérséklet és a jég alatti vízréteg az, ahol megtalálja az ívási feltételeket. A laborban is ezt a körülményt próbáljuk létrehozni, 0 és 4 fok között tudtuk sikeresen elvégezni a szaporítási műveleteket” – mondta el Bokor Zoltán, az egyetem tudományos munkatársa.

A menyhal őshonos a Balatonban, de ötven évvel ezelőtt eltűnt a tóból az 1965-ös nagy halpusztulás, valamint az angolna betelepítése miatt. A halgazdálkodási társaság két éve indította el az újratelepítési programot.

„Reményeink szerint ki tud alakulni egy olyan populáció, amely egyrészt növeli a biodiverzitást – egy régi, eltűnt halfaj jelenik meg újra a víztérben –, másrészt pedig alkalomadtán a hideg vízi hónapokban, decemberben, januárban, februárban akár a horgászok számára is kézzelfoghatóvá válik” – nyilatkozta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt.

A menyhal az egyetlen édesvízi tőkehalféle Európában, ízletes a húsa, és értékes a mája. A magyarországi folyókban megtalálható és fogható, de a Balatonon az állomány óvása miatt egyelőre tilos rá horgászni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!