2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Fertőzést okozhat a sörözés

2017. május 12., péntek 15:51

Hasmenést okozó kólibaktériummal lehet fertőzött számos vendéglő sörcsapja, a magyar szabályozás ugyanis túl laza - erről egy a berendezések higiéniájával másfél évtizede foglalkozó szakember nyilatkozott a Hír TV-nek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kérdéseinkre válasz helyett mindössze egy hivatkozást küldött - egy 2008-ban készült szakmai útmutatóra hivatkoznak.

A söripar higiéniájához, 2008-ban készült szakmai útmutató szerint a sörcsapokat legalább kéthetente ki kell tisztítani, a csaptelepek kifolyóit viszont naponta. Az azonban megengedhetetlen, hogy enterális, azaz például kólibaktériumok, valamint fonalas gombák jelen legyenek.

A csapolóberendezések higiéniájával 15 éve foglalkozó Simon Géza szerint azonban több tucat vizsgált sörcsapnál kimutatható volt a kólibaktérium. Azt mondja, 2013-ig a Nemzeti Élelmiszer-láncbiztonsági Hivatalnak dolgozott, és ott jutott erre a következtetésre. Elmondása szerint azonban hiába jelezte eredményeit. Pedig szerinte nem elég csak vízzel kimosni a sörcsapot, azokat fertőtlenítőszerrel kellene kéthetente kitisztítani, de erre az útmutató nem kötelezi a vendéglősöket. „Visszaállította a hathetes tisztítást. Németországban és minden európai fejlett országban hetente kötelező fertőtleníteni. Amennyiben nem, akkor bezárják a vendéglőjét.”

A kólibaktérium az emberi szervezetben is megtalálható. Szájon keresztül visszajutva azonban hasmenéses tüneteket okozhat. Komáromi Zoltán háziorvos szerint mindig valamilyen emberi vagy technológiai hiba van: „tehát valaki WC-használat után nem mosta meg megfelelően a kezét, nem fertőtlenítette le a kezét, vagy nem szárította meg a kezét, és a kezével, a nedves kézzel a pulthoz oda tudja vinni, vagy az élelmiszerekhez oda tudja vinni azt a néhány baktériumot.” Komáromi azt is elmondta, a sör rengeteg tápanyagot tartalmaz a baktériumok számára is, és hogyha nem tisztítják ki kellően a sörcsap belsejét, akkor éjszaka, amikor nincs csapolás, van idő, hogy ezek a baktériumok – és  ami még rosszabb –, penészgombák elszaporodjanak.

Kerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ellenőrzik-e a sörcsapok tisztítását, annak gyakoriságát, tesznek-e lépéseket a sörcsapok tisztítási szabályainak szigorítása érdekében, illetve hány megbetegedés történt ezzel kapcsolatban. Az útmutatóra hivatkoztak, válaszuk adatokat azonban nem tartalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!