2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Félnek a Neptuntól a szegediek

2017. május 12., péntek 09:53, frissítve: péntek 12:25

Aggódnak az új tanulmányi rendszer bevezetése miatt a szegedi hallgatók, akik még most ismerkednek a Neptunnal. Az új szoftver más egyetemeken évek óta működik, több-kevesebb sikerrel.

Tüntetéssel és aláírásgyűjtéssel léptek fel korábban a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az intézmény tanulmányi informatikai rendszerének cseréje ellen. Hiába, az ETR helyett két hete bevezették a Neptunt. A diákoknak már megvannak az első tapasztalatai az új szoftverről.

„Az órarendem az nem működik, ez egy elég furcsa dolog. Az ETR-be működött” – mondta egy hallgató.

Más egyetemeknél is volt probléma, a diákok egy része arra panaszkodott, hogy a többi közt a tárgyfelvételnél voltak hibák.

„A vizsgafelvétel ugye már megkezdődött, a vizsgáim egy részére már én is jelentkeztem. Egyelőre úgy néz ki, hogy mindannyiunk rémálmától, a vizsgafelvétel közben kifagyó Neptuntól megmenekültünk. Volt pár diáktársam, akitől hallottam, hogy az adatmigráció során voltak kisebb problémák” – idézte fel egy tanuló, Tarnay Kristóf.

Az átállással járó feladatokat az egyetem szakemberei szeptember óta végzik. Az új rendszer egy hete üzemel. A programozók több ezer diák adatait mentették át három hét alatt.

„Minden adat rendesen átkerült az új rendszerbe. A rendszer használatából adódóan kisebb fennakadások vannak. Elnevezések, menüpontok nem a megszokott helyen vannak már az új rendszerben. Ezeket a hallgatóknak meg kell tanulni, hogy az ETR-ben valamit valahogy hívtak, az a Neptunban nem pontosan úgy van” – mondta el az SZTE oktatási igazgatója, Szakál Péter.

Hozzátette: azért kellett váltaniuk, mert az ETR támogatottsága idén megszűnik. A szoftver fejlesztői pedig már régóta egy olyan egységes tanulmányi rendszerben gondolkodtak, amit az ország összes egyeteme használ. A hallgatók ugyanakkor nem értik, miért a kevesebb hibával működő programot vetették el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!