2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Falu mézeskalácsból – igazi turistalátvány

2016. november 26., szombat 16:47, frissítve: szombat 19:17

2008 óta minden karácsonyra elkészítik falujuk kicsinyített mását mézeskalácsból a Baranya megyei Geresdlakon élők. Mára igazi turistalátványosság lett a minifalu, évente több ezren emiatt keresik fel a települést.

45 kiló liszt, 20 kiló cukor, 7 kiló méz, 100 tojás, fahéj, margarin és szódabikarbóna. Ennyi alapanyagból készült az idén a 110 mézeskalács ház. Az épületek nagy része közös sütés eredménye, de volt olyan, aki nemcsak a sajátját, hanem még 17 másik házat is megformált. A munkát egy hónapja kezdték.

„Tíz alkalommal jöttünk össze különböző csoportokban gyerekekkel. Mézes bábos hölgy is segített a falu építésében, felnőttek is segítettek, és volt, aki otthon sütötte meg a házikóját” – mesélte Kettné Schmidt Tímea.

A mézeskalács házakat először kilenc éve sütötték meg. Akkor alig tíz épületet formáztak meg, és a templomban állították ki. Évről évre nőt a házak száma, ma már ott tartanak, hogy minden harmadik portának megvan a kicsinyített mézeskalács mása. Geresdlak arról is ismeretes, hogy sok finn vett házat a településen. Közülük is egyre többen vesznek részt a sütésben.

„Kinőttük ezt a nem kis helyet, de nem az a cél, hogy egyre nagyobb és nagyobb legyen, hanem a közösség kovácsolódjon a továbbiakban is össze. Azért, mert egyébként mindenki vallja egy finn ember mondását, hogy Geresdlakon együtt vagyunk sikeresek. A mézeskalács falu készítése jó példája ennek a szlogennek” – mondta Habjanecz Tibor, a település független polgármestere.

A geresdlaki mézeskalács falu kilenc hónapig látogatható, évente több ezer érdeklődő keresi fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!