2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ez egész világon ritkaságnak számít a kőbányai futam

2016. augusztus 13., szombat 20:00

Profik és amatőrök is indultak a föld alatti kerékpárversenyen. A kőbányai futam egyedülálló a világon, a szervezők szerint.

Egy biciklist kértünk meg, hogy vigye el minikameránkat a kőbányai pincerendszerben zajló kerékpárversenyre.

„Nagyon fontos, hogy ügyes legyen az ember, meg nagyon sokat számít a tapasztalat, mert nagyon meg lehet csúszni, főleg a bányának a bevezető részén” – magyarázta Neumann Bernát kerékpáros.

A kőbányai pincerendszer egykor mészkőbánya volt. A járatok teljes hossza 330 km, de a bringások csak egy 2 km-es szakaszt használhatnak. A főszervező azt mondja, hogy a föld alatti verseny ritkaságnak számít az egész világon.

„Amikor először megláttam, akkor még nem volt világítás, fáklyákkal mentünk, nagyon misztikus volt, de azért látszott rajta, hogy elférne itt egy bicikliverseny, tehát egyből azon kezdtünk gondolkodni, hogy hogy lehetne ide bringásokat hozni, hogy lehetne itt egy körpályát kijelölni és hát igazából nem is a pincerész volt, amit meg kellett oldani, hogy hogyan lesz ebből körpálya, hanem a föld feletti szakasz, de amikor ez így összeállt fejben, akkor megvalósítottuk és 2010 óta most már 7. alkalommal megrendezzük minden évben” – mondta Fülöp Miklós.

A győztes végül 70 perc alatt 15 kört ment. „Ez az évben a kedvenc versenyem, most vagyok harmadjára, nagyon vártam, de kicsit sajnos sikerült tegnap megfáznom, úgyhogy rossz a hangom, meg fáj a torkom. De ahhoz képest, hogy lebetegedtem, elég jó erőben voltam, úgyhogy jónak éreztem a versenyt” – értékelt Gérnyi Balázs.

A föld alatti bicikliversenyen 5 futamban csaknem 400-an indultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!