2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Enyedi Ildikó és Hegedűs D. Géza is versenyben

2017. szeptember 13., szerda 21:09, frissítve: szerda 22:46

Közzétették a Prima Primissima díjak jelöltjeit. Tíz kategóriában három-három kiemelkedő teljesítményt neveztek meg.

Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Kiss Benedek költő, műfordító és Szilágyi István író, míg a magyar színházművészet kategóriában Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár kapott jelölést.

A magyar képzőművészet jelöltjei Birkás Ákos festőművész, Haris László fotóművész és Horkay István képzőművész lettek, a magyar tudomány kategóriában pedig Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja; Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor és Vicsek Tamás fizikus, akadémikus közül választják meg az idei Prima Primissimát.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgatót, Lukács István irodalomtörténészt, intézetigazgatót és Sótonyi Péter Tamás rektort, állatorvos-anatómust jelölték, míg a magyar építészet kategóriában Csomay Zsófia építész, belsőépítész; Farkas Gábor építész és Pazár Béla építészmérnök szerepel a jelöltek között.

A magyar sajtó kategória Primái ebben az évben Baló György szerkesztő, műsorvezető, a Hazajáró turisztikai magazinműsor és Kopeczky Lajos újságíró, riporter; a magyar sport kiválóságai közül Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző és Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus kapott jelölést.

Bálint György kertészmérnök, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász és a FolkMAGazin népművészeti folyóirat a magyar népművészet, közművelődés kategória díjáért versenghetnek, a magyar zeneművészet kategóriában pedig Antal Mátyás fuvolaművész, karmester, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Várdai István csellóművész közül kerül ki a Prima Primissima.

Csányi Sándor, a Prima Pirimissima Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a díj az elmúlt 15 évben jelentős presztízst vívott ki a magyar társadalomban, a kulturális és a tudományos életben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!