2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Első alkalommal rendezték meg az emlékhelyek napját

2016. május 14., szombat 18:25, frissítve: szombat 20:00

Csaknem ötven nemzeti és történelmi emlékhely várta a látogatókat országszerte az emlékhelyek napja alkalmából. A hagyományteremtő szándékkal első alkalommal megrendezett eseményt Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke nyitotta meg a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Kossuth téren.

A Magyar Honvédség központi zenekarának játéka szórakoztatta azokat, akik a rossz idő ellenére ellátogattak a nemzet főterére az első alkalommal megrendezett emlékhelyek napjának megnyitójára.

Május második szombatja ezentúl az emlékhelyek napja lesz – mondta a Nemzeti Örökség Intézetének vezetője. Jelenleg 14 nemzeti és 46 történelmi emlékhely van Magyarországon. Ilyen az ópusztaszeri emlékpark és a pannonhalmi főapátság is. „Az ország számos területén, több mint 50 helyszínen csatlakoztak a felhívásunkhoz, és természetesen Budapesten is nagyon sok helyen érdemes sétálni” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin.

A Fiumei sírkert felújítása még várat magára, a látogatók így még elhanyagolt állapotban láthatták Wekerle Sándor háromszoros miniszterelnök síremlékét is.

Az emlékhelyek napja alkalmából belülről is meg lehetett csodálni a sírkert mauzóleumait. Deák Ferenc síremlékének falfestményei Székely Bertalan művészetét, a mozaikok pedig Róth Miksa munkáját dicsérik.

Debrecenben a Nagytemplomban kezdődött az emlékhelyek napja. Fekete Károly tiszántúli református püspök Bach-műveket adott elő a míves orgonán. A gyerekeket azonban inkább Kossuth Lajos széke érdekelte, amelyet az 1849-es debreceni országgyűlés idején használt. Az egykori kormányzó székébe bele is ülhettek, akár korhű ruhákban is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!