2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Először kapja nő a Babits-szobrot

2015. november 26., csütörtök 18:45

Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság életműdíját hétfőn.

November 30-án, hétfőn adják át a Babits Mihály Alkotói Díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Idén először női díjazott kapja a Babits-szobrot, Rakovszky Zsuzsa veheti át a díjat. Az átadón az író, költő munkásságát Margócsy István laudációja méltatja. A díjazott műveiből Ráckevei Anna színművésznő olvas fel összeállítást.

Foto: pim.hu
Foto: pim.hu

A laudáció szerint Rakovszky Zsuzsa a kortárs költészet kiemelkedő alakja, akinek „intellektuális és érzékletes lírai nyelve évtizedek óta egyenletesen magas színvonalon szólal meg”. 2002-ben jelent meg első regénye A kígyó árnyéka címmel, amely „nagy feltűnést keltett, és egyhangú kritikai elismerés is fogadta”. Azóta három további regénye és egy elbeszéléskötete jelent meg, melyekkel immár íróként is elismert szerzővé vált. Pályája során kétszer is megkapta a Déry Tibor-díjat, 1988-ban József Attila-díjjal, 2010-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Babits Mihály Alkotói Díjat 2008 óta ítéli oda a Magyar Irodalomtörténeti Társaság kortárs magyar írók, költők életművének tiszteletére. A díjazás oklevéllel és Babits-kisplasztikával jár. Az első díjat Hubay Miklós vehette át, tavaly Lator László részesült az elismerésben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!