2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Először együtt a Himnusz eredeti kézirata és kottája

2017. január 22., vasárnap 10:54, frissítve: vasárnap 10:54

Gyulán mutatták be a magyar kultúra napja alkalmából először együtt a Himnusz eredeti kéziratát és kottáját. Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján a Himnuszt a nemzeti összetartozás legátfogóbb szimbólumának, a nemzeti önazonosság zálogának nevezte. A két eredeti dokumentumot az Erkel Ferenc Emlékházban tekinthetik meg a látogatók.

A Himnusz eléneklésével nyitott a gyulai tárlat péntek délután. Kölcsey Ferenc kéziratát és Erkel Ferenc kottáját először láthatta együtt a nagyközönség.

„Fontosnak tartjuk, hogy az ország közönsége tényleg megismerje, tényleg láthassa egyszer. Azt gondolom, hogy nagy esemény mindenkinek életében, hogy elmondhatja, hogy egyszer közelről láthatta a Himnusz eredeti kéziratát” – mondta Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója.

Fáy Péter, Kölcsey Ferenc testvérének leszármazottja arról beszélt, hogy szerinte a Himnusz egyre kevesebb magyarnak jelenti a nemzeti imádságot. „Én arra kérek mindenkit, […], hogy a Himnusz tisztelete az valahogy megint felerősödjön, és tényleg a testbeszédünkkel, azzal próbáljuk meg megtisztelni, hisz abból látszik elsősorban, hogy mennyire értékeljük” – mondta Fáy Péter.

A kormány képviselője szerint a Himnusz segíthet kivédeni a globalizáció káros hatásait. „Kölcsey Ferenc számos reformmozgalom szellemi vezetője volt, erkölcsi tisztaságáról a magyar nyelv iránti szenvedélyes kötődéséről csak felsőfokon nyilatkoztak barátai, kortársai. Erkel Ferenc nemzeti zenei irodalmunk beteljesítője, hallhatatlan remekművek alkotója, Liszt Ferenc, Bartók Béla vagy a közelmúltban elhunyt Kocsis Zoltán ihlető zenei alapélménye. E két elhivatott szellemóriás gyümölcsöző együtthatásának az eredménye a szavalható, énekelhető Himnusz” – fogalmazott Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Kölcsey kéziratát és Erkel kottáját több százan tekintették meg Gyulán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!