2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Elképesztő, milyen robotot fejlesztenek

2016. május 14., szombat 13:50

Saját hibáiból tanulni képes robotot fejlesztenek a Washingtoni Egyetemen. A robot ráadásul olyan karral és ujjakkal van felszerelve, amelyek minden korábbinál bonyolultabb feladatok elvégzésére képesek.

Minden korábbinál kifinomultabb mozdulatokra képes robotkezet alkottak a Washingtoni Egyetem kutatói. A robotkar mind az öt ujját képes külön mozgatni, amit nem minden ember tud megtenni. „Képesek nagyon gyorsan reagálni, még azelőtt, hogy elveszítenék ellenőrzésüket a kézben tartott tárgy felett. A kéznek egyszerre sok különböző dolgot kell tennie, és ami legalább ilyen fontos, egy intelligens egységgel is el kell látni, amely tudja, hogy a problémák megoldásához miképpen alkalmazza a finom kézmozgás lehetőségeit” – ismertette Vikash Kumar, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

A konstrukciónak van egy még elképesztőbb tulajdonsága: képes tanulni a saját hibáiból. „Ha olyan robotok lesznek, amelyek képesek autonóm módon, maguktól tanulni, akkor nem nekünk kell kitalálni azt, hogy a robot miképpen oldjon meg valamit. Mi csak a képességet határozzuk meg, majd ő kitalálja azt, hogy a maga módján miképpen oldja meg” – közölte Szergej Levin kutató.

A robotika fejlődése aránytalanul haladt ez idáig, mivel sokáig nem tudtak olyan finom szerkezeteket építeni, amelyekkel kihasználhatták volna a mesterséges intelligencia fejlődését. De a jelek szerint ez már nem lesz sokáig így, ami beláthatatlan távlatokat nyit a mérnökök előtt. Az építőipartól a bányászatig, a büntetés-végrehajtástól az államigazgatásig, a betegellátástól a szórakoztatóiparig a robotokat az adott feladathoz tervezhetik majd. A mérnökök fantáziáját semmi nem korlátozza: ha kell, akár tucatnyi karral is elláthatnak egy robottestet, vagy akár húsz ujjal is felszerelhetnek egy robotkezet a feladatoknak és az igényeknek megfelelően.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!