2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Elhunyt Roger Moore

2017. május 23., kedd 19:01, frissítve: kedd 19:02

Meghalt Sir Roger Moore, Angyal és James Bond egykori alakítója, aki a Minden lében két kanál című krimisorozat egyik főszereplőjeként Tony Curtisszel alkotott felejthetetlen párost. A színészlegenda Svájcban hunyt el, miután „rövid, de hősies csatát vívott a rákkal” – írta a család a színész hivatalos Twitter-oldalán.

Roger Moore egy londoni rendőr egyetlen gyermekeként született. Festőművészi ambíciói miatt 15 évesen félbehagyta iskoláit, ezután volt portás, grafikus, trükkfilmrajzoló és modell. Moore végül színészként futott be, a londoni Royal Academy of Dramatic Art színész szakán szerzett diplomát.

1953-ban Hollywoodba költözött, de a filmvilág fővárosában ekkor még nem sok babér termett számára. Hazatért hát Angliába, és tévésorozatokat forgatott, Magyarországon is népszerű volt a Walter Scott történelmi regénye nyomán készült Ivanhoe.

A világhírt 1963-ban Simon Templar szerepe hozta meg számára: az Angyal kalandjai című tévésorozat több mint száz részét csaknem száz országban kísérték nézők milliói feszült figyelemmel. Moore a sorozat két későbbi filmváltozatában is szerepelt, 1992-ben Templar apját alakította, 1997-ben pedig, amikor az ezerarcú tolvaj szerepét Val Kilmer játszotta, annak autórádiójában szólalt meg a hangja.

1971-től Tony Curtis oldalán játszott a Minden lében két kanál című, Európában elsöprő sikert arató, az Egyesült Államokban azonban megbukott krimivígjáték-sorozatban.

007

Neve legjobban James Bondként ismert. Őfelsége 007-es ügynökének szerepét Sean Connerytől vette át, de ez nem nyomasztotta. Sőt úgy vélte: fogsorának fehérsége terén túl is szárnyalta elődjét, és hát Hamletet is vagy negyvenezer színész alakította. 1973 és 1985 között hét Bond-film készült vele (Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta), debütálásakor 45 évesen és búcsúzásakor 57 évesen is ő volt a legidősebb Bond.

A későbbiekben váltakozó színvonalú filmeket forgatott, az 1996-os A kalandorban Jean-Claude Van Damme oldalán, a következő évben a Spice Girls együttessel dolgozott – e szerepért jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna-díjra. Rövid ideig a legrangosabb filmes díj tulajdonosa is volt: 1973-ban neki kellett volna átadnia Marlon Brandónak a Keresztapáért kiérdemelt szobrocskát, de Brando még az Oscar-gálára sem ment el. A legenda szerint a zűrzavarban hazavitte a díjat, amelyet később persze visszajuttatott a filmakadémiának.

Később humanitárius tevékenysége miatt lehetett róla hallani leginkább, 1991-től az UNICEF jószolgálati nagykövete volt, tevékenységéért öt évvel ezelőtt Dag Hammarskjöld-díjjal tüntették ki.

A brit színész 2002 óta élt negyedik feleségével Monacóban és Svájcban. II. Erzsébet brit királynő 2003-ban lovaggá ütötte, így azóta kijárt neki a Sir megszólítás.

(Forrás: Magyar Nemzet)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!