2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Egyre valószínűbb, hogy a Földön kívül is van élet

2017. február 23., csütörtök 20:38

Hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a NASA tudósai. Esély van arra, hogy folyékony víz legyen rajtuk, ami az élet kialakulásának feltétele. A tudósok szerint nem az a kérdés, hogy megtaláljuk-e az új Földet, hanem az, hogy mikor. A magyar kutatók szerint is van élet még az univerzumban.

Az 1966-ban készült tudományos fantasztikus film lenyűgözte a nézőket, amelyben az Orion űrhajó legénysége idegen lényekkel találkozik. A földönkívüli élet bizonyításához egy lépéssel most közelebb került az emberiség.

Hét olyan új bolygót fedeztek föl a Vízöntő csillagképben, amelyek nagyon hasonlítanak a Földhöz, élet is lehet rajtuk – jelentette be a NASA, az amerikai űrkutatási intézet.

„Az a nagy hír, hogy egy nagyon közeli hideg és kis csillag körül találtunk hét, Föld méretű bolygót, amelyeken akár folyékony víz is lehet” – mondta Sean Carey, a NASA Spitzer Központ kutatója.

A magyar kutatók szerint is biztosan van még élet az univerzumban a kék bolygón kívül is. „Ennek így kell lennie, mert ha nem így van, akkor van valójában nagyon nagy gáz, hogyha ebből a hatalmas variációs lehetőségből csak a Földön alakult volna ki élet” – mondta Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati Intézetének kutatója.

A kutatók szerint tíz éven belül tudják megállapítani, hogy van-e nyoma életnek az újonnan felfedezett bolygókon, amelyekre a jelenlegi technológiával az ember mintegy 400 ezer év alatt tudna eljutni.

„Csillagászati értelemben véve ez a 40 fényévre lévő csillag, ez csak egy macskaugrásnyira van, de, ugye, már sok dolog volt az emberiség történelmében, amit lehetetlennek ítéltek, és aztán 50, 100 vagy 200 év múlva mégis megoldottuk, úgyhogy lehet, hogy egyszer ezt a néhány százezer éves utazási időt is sikerül lecsökkenteni annyira, hogy az emberek által is megtehető legyen” – tette hozzá Sárneczky Krisztián.

A NASA bejelentését mások mellett a Google, az egyik legismertebb keresőoldal is üdvözölte. A felfedezés egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az eddig gondoltnál jóval több Föld-szerű bolygó létezhet a Naprendszer közvetlen környezetében, így egyre valószínűbb, hogy belátható időn belül élet nyomára bukkannak a kutatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!