2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Újabb riasztást adtak ki Ausztráliában a Debbie után

2017. március 31., péntek 13:42

Bikacápát sodort a partra a Debbie nevű ciklon Ausztráliában. Szakemberek szerint elképzelhető, hogy az állat egy megáradt folyón úszhatott fel a zsákmányáért. A vihar kedden csapott le a kontinensnyi országra. Nyomában hatalmas esőzés okozott árvizet.

Mentőalakulatok vitték el az embereket a vízzel elöntött otthonukból Ausztrália délkeleti részén. Volt, aki a tetőn várta a segítséget. Queenslandre a Debbie nevű ciklon után érkező özönvízszerű eső zúdult, amely az áradásokat okozta. Az ár egy ezer négyzetkilométeres területet öntött el, Új-Dél-Wales államban turistákat is körülzárt a víz. Településeket csak a vízen lehet megközelíteni. Több mint százezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás.

„Még mindig próbálunk húszezer embert visszajuttatni az otthonába, ez nagy műveletet jelent. Hét központban helyeztük biztonságba, de sokan a családjuknál, barátoknál kerestek menedéket, amíg nem tudjuk őket hazavinni. A következő napokban értékeljük a helyzetet” – tájékoztatott Gladys Berejiklian, új-dél-walesi kormányfő.

A katasztrófa sújtotta övezetet az ausztrál kormányfő is felkereste.

„Ezerháromszáz katona, férfiak és nők dolgoznak itt. Az ausztrál védelmi erők történetének ez a legnagyobb bevetése természeti katasztrófa idején” – nyilatkozta Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull.

Az ausztrál kormányfő segítséget ígért az embereknek az újjáépítéshez. Közben a meteorológusok újabb nagy mennyiségű csapadék miatt adtak ki figyelmeztetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!