2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bob Dylané az irodalmi Nobel-díj

,

2016. október 13., csütörtök 15:12, frissítve: csütörtök 18:46

Az amerikai dalszerző-énekes, költő a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint azért kapta az elismerést, mert új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Dylan immár több mint fél évszázada befolyásos alakja a könnyűzenének és a popkultúrának, több mint százmillió eladott albummal ő minden idők egyik legnépszerűbb előadóművésze.

Bár az esélyesek között volt, kevesen számítottak arra, hogy Robert Allen Zimmerman, azaz a hatvanas években a nemzedék hangjának nevezett Bob Dylan kapja a legnagyobb irodalmi díjat. „Ő egy nagy költő, egy nagy költője a hatalmas angol nyelvű tradícióknak, ami William Blake-től halad előre” – méltatta Sara Danius, a svéd akadémia állandó titkára.

A 75 éves énekes-dalszövegíró szülei odesszai származású zsidók, ő viszont már Minnesotában született. Megkeresztelkedett, mára azonban már egyik egyházhoz sem tartozik. Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül volt, amelyik a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált.

Az indoklás szerint Dylan azzal érdemelte ki a Nobel-díjat, hogy új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Dylan több mint ötven éve alkot. „Szeretem Bob Dylan muzsikáját, de különösen a szövegeit. Fantasztikusan jó a rímelésben, és nagyon jó a refrének írásában, de nagyon jó a gyakran szürreális, költői képekben is” – emelte ki Danius.

A díjjal együtt majdnem egymillió dollár is jár. Bob Dylan önéletrajzi könyve egyébként 2005-ben magyarul is megjelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!