2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Bizonyítékokat találtak Einstein elméletére

2016. február 11., csütörtök 21:18, frissítve: péntek 16:52

Magyar kutatók is részt vettek az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb tudományos áttörésében. Amerikai csillagászok tegnap jelentették be, hogy bizonyítékot találtak az Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámokra. Az évtizedekig tartó kutatás a csillagászatban lehet jelentős, megfigyelhetővé teszi például két fekete lyuk összeolvadását. A felfedezés kutatóinak már most Nobel-díjat jósolnak.

Mostantól nemcsak látni fogjuk az univerzumot, hanem hallani is – így magyarázta a gravitációs hullámokat felfedező egyik amerikai tudós a történelmi jelentőségű tudományos sikert. Albert Einstein száz éve jósolta meg, hogy a nagy tömegű égitestek hullámokat kelthetnek a téridőben. Több évtizedes keresés után most bizonyítani is sikerült az elméletet, méghozzá két fekete lyuk egyesülésének a megfigyelésével. A felfedezéshez elképesztően érzékeny műszerekre volt szükség, amelyek szubatomi szinten érzékelik a változásokat.

„Ezeket a gravitációs hullámokat két fekete lyuk keltette, amelyek 1,3 milliárd éve egyesültek. A felfedezést a LIGO detektorral tettük, amely a legpontosabb műszer, amit valaha építettek” – mondta a Kaliforniai Technológiai Intézet fizikusa, David Reitze.

A felfedezés teljesen új távlatokat nyit meg a csillagászatban, és szakértők szerint legalább olyan jelentőségű, mint a DNS szerkezetének megfigyelése volt. A sajtókonferencián részt vett az egyik legtekintélyesebb amerikai asztrofizikus Kip Thorne is, akit a Csillagok között című film tudományos tanácsadójaként ismerhetett meg a nagyközönség.

„Mostanáig mi fizikusok csak nyugalmi állapotban figyeltük meg a téridőt. Mintha az óceán vizét csak szélcsendes napokon láttuk volna eddig. Soha nem láttuk még ezt az óceánt óriási hullámokat keltő viharban” – így Kip Thorne.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában élőben kapcsoltuk a Magyar Tudományos Akadémiát, ahonnan a téma legismertebb hazai szakértője értékelte a nagy horderejű tudományos bejelentést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!