2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Befejezte a Föld-kerülést a Solar Impulse 2

2016. július 26., kedd 12:15, frissítve: kedd 12:17

Megkerülte a Földet a napelemes repülőgép. A Solar Impulse 2, ma hajnalban szállt le Abu-Dzabiban - ez az első légi jármű, amely kizárólag a nap energiáját felhasználva tudta teljesíteni a 42 ezer kilométeres távolt. A pilóta, Bertrand Piccard még tavaly márciusban kezdte meg körútját, ezalatt 16 helyen szállt le. A küldetés legfőbb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a megújuló, környezetbarát energiára.

A Solar Impulse 2 tavaly márciusban indult el marathoni útjára Abu Dzabiból. És több mint 17 hónappal később ugyanott, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában kedden hajnalban. A kizárólag napenergiával működtetett gép sikeresen fejezte be a küldetését. Az egyedülálló sikert két svájci Bertrand Piccard és André Borschberg érte el. Járt nekik az ünneplés.

„Egymást váltottuk Andréval a pilótafülkében. 40 ezer kilométert tettünk meg, elvégeztük a feladatot. Ez azt jelenti, hogy a világ többi részének tovább kell ezt vinnie. Használnunk kell ezeket a technológiákat. Nem kell azokra az emberekre hallgatni, akik félnek a megváltoztatni a gondolkodásukat. Léteznek megoldások, és jövedelmezőek” – mondta az utolsó szakasz pilótája.

A 2,3 tonnás jármű szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-esé, óránként 70-90 km/h-ás utazó sebességre képes. Keleti irányban indult el, összesen 16 helyen szállt le. 2015 júniusáig a repülőgép átrepülte Ázsiát, és júliusban végrehajtotta útja leghosszabb szakaszát, Japánból Hawaiiba. Ezalatt az akkumulátorai is megsérültek, és hónapokig javították. Csak idén áprilisban folytatja az útját Hawaiiból San Franciscóba. Majd júniusban 3 nap alatt repülte át az Atlanti-óceánt, és Sevillában landolt. És Egyiptomon keresztül érkezett meg az Emirségek fővárosába.

A projekt legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát energiaforrásokra.

„A repülés története az energia története számára is is siker. Megmutatja a világnak, hogy a tiszta technológiák és a megújuló energiaforrások készen állnak, érettek, és lehetetlen dolgokat érhetnek el” – mondta a 58 éves svájci pilóta, aki arra biztatja a kormányokat és a cégeket, fektessenek a hatékony, zöld megoldások fejlesztésébe.

A Solar Impulse 2 17 ezer napeleme négy elektromotort működtet, és azok töltik fel a gép akkumulátorait is, így éjszaka is tud repülni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!