Baristák versenyezhettek a Balaton kávéja címért

SZA, 2017. május 8., hétfő 08:58
Negyedóra alatt kellet négy presszókávét, négy cappuccinót és négy italkülönlegességet elkészíteniük azoknak a baristáknak, akik szerették volna alkotásukkal elnyerni a Balaton kávéja megtisztelő címet. Idén már másodszor rendezték meg ezt a bajnokságot. A zsűri technikai és érzékszervi szempontból is vizsgálta a résztvevők munkáját.

Bajnokságon mérkőztek meg egymással szombaton a balatoni baristák.

„Idén kiadhatjuk a Balaton kávéja 2017 kitüntető címet, bízom benne, hogy ez fel fog kerülni a balatoni éttermek, kávézók, cukrászdák lapjára és ők árulni és népszerűsíteni fogják” – nyilatkozta az ötletgazda, Somogyi Zoltán.

A zsűri elnöke szerint egy cukrászdában külön vendégcsalogató lehet egy ügyes barista.

„Egy kávézó, egy cukrászda, ahol az attrakciók száma korlátozottabb, mint egy melegkonyhás egységnél, ott egy barista szinte attrakció is lehet. Ez azért is fontos, mert ezek általában fiatal kollégák, már versenyeket megjártak, vannak a tarsolyukban olyan különlegességek, amelyekkel vonzzák a vendégeket” – mondta az MN Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Miklós Beatrix.

A versenyzőknek negyedóra alatt négy presszókávét, négy cappuccinót és négy italkülönlegességet kellett elkészíteniük úgy, hogy minden mozdulatukat figyelte a zsűri.

„A technikai részt nézik, hogy mennyire tartjuk tisztán a munkaterületet, mennyire melegek a csészék, mennyire használja szakszerűen a gépet, a darálót. Maga az érzékszervi zsűri pedig már akár a kész italt, a presszót, a cappuccinót, a különleges italt értékeli, hogy az mennyire iható és mennyire felel meg a követelményeknek” – mondta Pern Andor barista oktató, szervező.

A versenyzők szerint a győzelem rangot ad a szakmában.

„Aki nyeri, biztos, hogy annak emlékezni fognak a kávéjára ebben az évben, és ha ne adj’ isten következő évben visszajönne, akkor biztos, hogy tudni fogják, ki volt az, aki megnyerte, és kinek a kávéja megy itt a Balatonon” – vélekedett egy barista, Vígh Attila.

A nyertes kávé külön honlapot is kap, illetve az a célja a szervezőknek, hogy minél több vendéglátóhely kínálja a különleges, de bárhol azonos minőségben elkészíthető kávés kreációt.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés