2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Bajnokok születésnapja

2017. május 13., szombat 10:51, frissítve: szombat 11:23

Kétszeres olimpiai bajnokokat köszöntöttek születésnapjuk alkalmából a sporttársak és a sportvezetők a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Rejtő Ildikó 80., míg Schmitt Pál 75. születésnapját ünnepli.

Rejtő Ildikó öt olimpián vett részt pályafutása során. Mindegyiken nyert érmet, 1964-ben Tokióban pedig az egyéni és csapat tőrversenyben is a dobogó legfelső fokára állhatott. Emellett ötszörös világbajnok és 18-szoros magyar bajnok.

„Természetesen a legszebb a tokiói volt, ahol két aranyérmet sikerült elcsípni, egyéniben és csapatban. Aztán volt az ifjúsági aranyérmem, világbajnoki aranyérmem volt a legelső 1956-ban, a következő évben volt a ráadás, úgyhogy arra is szívesen gondolok vissza” – mondta Rejtő Ildikó.

Schmitt Pál 1968-ban és 1972-ben szerzett olimpiai aranyérmet, mindkétszer a párbajtőrcsapat tagjaként. Emellett kétszeres világbajnok és ötszörös magyar bajnok. A pást után a diplomáciában is sikereket ért el. 1983-től különböző tisztségeket töltött be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, míg annak magyar tagszervezetét 1989-től 2010-ig vezette. Ezt követően Orbán Viktor javaslatára köztársasági elnökké választották. A tisztségről 2012-ben a doktori disszertációját érintő plágiumbotrány miatt mondott le.

„Nagyon keményen dolgoztam. Tehát ezt megtanultam Szőcs Bertalan mesteremmel, hogy oda kell tenni magunkat. Elsőnek kell érkezni a vívóteremben, és utolsónak kell elmenni. És azt mondta Szőcs Bertalan, amikor ide tette a kezét, hogy figyelj, ez kevés, meg tudom számolni, a pulzusomra gondolt, mondta nekem, amikor már majdnem összeestem a fáradtságtól. A sport sok mindenre megtanít, de talán arra a legjobban, hogy sok munkát kell befektetni, és nemcsak a sportban” – idézte fel Schmitt Pál.

Az ünnepségen beszédet mondott a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke is, aki teendőiről is nyilatkozott.

„Nagyon sok olyan munka van, ami a napi operatív munkához kapcsolódik. Át kell venni az ügyeket, szeretném átlátni a pénzügyi és a tartalmi dolgokat. Szeretnék és már benne is vagyok egyre mélyebben azokban a nagy eseményeknek, amiknek Magyarország helyt fog adni. És természetesen a tagokkal, a bizottságok felállításával már elkezdtünk dolgozni, úgyhogy már egy nagyon intenzív munka kezdődött már el az elejétől” – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Kulcsár Krisztián hozzátette: elődjével, Borkai Zsolttal is egyeztetett az olimpiai bizottság feladatairól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!