2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Azért jöttem, hogy fázzak” – hódít a jeges fürdőzés

2017. január 6., péntek 21:40, frissítve: szombat 10:55

Erdélyben a Maroson nem csak korcsolyáztak, fürödtek is benne. Vízkeresztkor immár hagyomány Marosvásárhelyen megmártózni a folyó jeges vizében.

A többség korcsolyázni jár a befagyott Marosra, de vannak, akik vízkeresztkor be is ugranak a jéghideg vízbe. Marosvásárhelyen immár hetedik éve január 6-a a folyóban való megmártózást is jelenti. Eleinte csak tucatnyian vettek részt rajta, és egyetlen nő volt közöttük, mára azonban jóval több a jelentkező.

A fürdőzők azt mondják, nem a vízbe való beugrás a legnehezebb, szerintük sokkal rosszabb az azt megelőző várakozás, illetve a kijövetelnél a hideg szél. Mégis sokan ülnek le utána a hevenyészett trónra és pózolnak a fotózáshoz.

„Azért jöttem, hogy fázzak. Tudtam előre, fel voltam mentálisan készülve” – mondat egy ifjú hölgy.

Idősebbek is vállalják a próbát, van, aki már most azt ígéri, hogy jövőre is megmártózik. „Ez már a hatodik év, hogy járok, jövőbe is jövök, s hát gondolom, hogy legalább a 70 évig: még van két év addig, három…” – fogalmazott egy fürdőző úr.

A vízben való megmártózást követően a tűz mellett melegedhetett meg, aki fázott, de volt zsíros kenyér és forralt bor is. A fürdőzést követő szabadtéri mulatságon pedig már a nézőkkel együtt ünnepelhették a farsang kezdetét a résztvevők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!