2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Az ősi metán nem okoz jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátást

Az örökké fagyott talajban (permafroszt) és az óceánokban megtalálható ősi metán valószínűleg nem okoz jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátást amerikai kutatók szerint.

  • Az ősi metán nem okoz jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátást

A Science című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint még ha távozik is metán ezekből a hatalmas természetes raktárakból a melegedés hatására, nagyon kevés része éri el ténylegesen a légkört.

A talajban a permafroszt, az óceánok mélyén pedig a metán-hidrátok az ősi szén nagy raktárai.

A Rochesteri Egyetem szakértői az Antarktiszon lévő Taylor-gleccser mélyéből gyűjtöttek mintákat. Ezek a minták apró légbuborékokat tartalmaznak, melyek ősi levegőt rejtenek magukban - időkapszulaként működnek.

A szakértők kivonták a buborékokból és megvizsgálták a Föld utolsó nagy jégolvadási időszakából (deglaciáció) - 8-15 ezer évvel ezelőttről - származó levegőt.

"Az az időszak némileg hasonlít a mai állapothoz, amikor a Föld hidegebből egy melegebb állapotba került. De az utolsó deglaciáció során a változás természetes volt, most viszont emberi tevékenység okozza és egy meleg állapotból egy még melegebb felé tartunk" - mondta Michael Dyonisius, a tanulmány társszerzője.

A mintákban a metán 14-es szénizotópjait elemezve arra jutottak, hogy az ősi szénraktárak kevés metánt bocsátanak ki, tehát kicsi a valószínűsége annak, hogy ezek a raktárak destabilizálódnak és jelentősen hozzájárulnak a felmelegedéshez.

Ha metán oldódik ki a mélytengerekben, a nagy része eloszlik és az óceán mikrobái oxidálják, még mielőtt elérné az atmoszférát. Ha a permafrosztban lévő metán elég mélyen alakul ki a talajban, az is lehetséges, hogy már az ott élő baktériumok oxidálják és felfalják - olvasható a tanulmányban.

"Az egyik fő tanulság tehát az, hogy jobban kell aggódnunk az ember okozta emisszió miatt, mint a természetes folyamatokból származó miatt" - mondta Dyonisius.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!