2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Magyar lehet az év fája Európában

2016. február 27., szombat 13:06, frissítve: hétfő 10:54

Magyar lehet az év fája Európában. Ezúttal Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy képviseli Magyarországot a versenyen, amely tavaly hazánkban már elnyerte ezt a címet.

A bátaszéki molyhos tölgyet az 1500-as évek közepén ültették a város melletti domboldalba. Akkor erdő borította a környéket, amit egy XVIII. századból fennmaradt térkép is bizonyít. Az, hogy a fa nem pusztult el, a mellé épített kápolnának köszönhető.

„Amikor Bátaszékre német telepesek költöztek, kivágták az erdőket. A környéken szőlőt, gyümölcsösöket hoztak létre. A fa annak köszönhette a megmaradását, hogy Szent Orbán tiszteletére, aki a szőlőhegyek patrónusa, aláépítettek egy kápolnát, amelyet a fa védett” – mondta Sümegi József helytörténész.

Az év európai fája magyarországi selejtezőjét a molyhos tölgy nyerte. A címért tizenöt ország verseng, szavazni a hónap elejétől hétfő éjfélig, február utolsó napjáig lehet. A voksolás állását az utolsó hétre titkosították. Addig a bátaszéki molyhos tölgy vezetett egy csehországi fa előtt. „Maga a verseny is összefogást eredményezett, hiszen mind a bátaszékiek, mind az ország azért fogott össze, hogy a fát megismertessük Magyarországgal, illetve az európaiakkal. A cél pedig, hogy a versenyben városunkat, országunkat győzelemre tudjuk vinni” – fogalmazott Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere.

A győztes fa állapotfelmérést és biológiai kezelést kap. A díj nem jár pénzjutalommal, de a szavazók online adományozhatnak. A díjátadó ünnepséget Brüsszelben tartják április 20-án.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!