2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Az érettebbeket a férfiak, a fiatalt a nők keresik

2016. augusztus 27., szombat 18:37, frissítve: szombat 18:37

Kesudióra és fügére emlékeztető ízjegyek, kézműves munka, helyben termelt friss tej – ez jellemzi a Magyar Sajtok aranyérmesét. A termék képviseli Magyarországot a most induló Nemzetek Sajtversenyén.

A Bakony lábánál, egy 5 fős üzemben készült a Magyar Sajtok versenyének aranyérmese, amely képviselni fogja Magyarországot a most induló Nemzetek Sajtversenyén. A nyertes tapasztalata szerint a hazai piacon is egyre népszerűbbek a speciális ízek. „Egyre jobban odafigyelnek a különböző érésekre már az emberek, érdeklődnek, így már egyre jobban a karakteresebb, érett sajtokra is. Főleg a férfiak, a háziasszonyok inkább a fiatal érést keresik” – mondta Tóth Tamásné tulajdonos.

A francia sajtcéhek elnöke úgy véli, hogy a magyar sajtoknak a nemzetközi versenyeken és étlapokon is helyük van. „Autentikus, elegáns és nemes” – foglalta össze a magyar sajtok jellemzőit Roland Barthelémy francia sajtlovag, a zsűri elnöke. A szakemberek szerint a hazai kereskedelmet leginkább az ár fogja vissza. Az ismertebb pálpusztai sajt is külföldön tudna inkább terjeszkedni.

„– Egyelőre a minőségi sajtokat kevésbé tudják megfizetni az emberek, sajnos. Úgyhogy nehezen lehet eladni, de rajta vagyunk, hogy minél inkább a magyar sajtok előtérbe kerüljenek a magyar piacon.
– Egy kormányzati ígéret szerint jövőre csökkentik a tej áfáját is 5 százalékra. Gondolja, hogy ez bármiféleképpen fogja tudni befolyásolni vagy önöknek személy szerint fog segíteni?
– Valamit biztos, hogy segíteni fog összességében, majd amikor ott leszünk, meglátjuk” – nyilatkozta Pődör Viktória minőségbiztosító.

A szakértők szerint alaposan elő kell készíteni a tejáfa csökkentést, ha a kormányzat valódi eredményeket akar elérni. „Nem vagyok teljesen bizakodó, optimista. Ez valószínűleg úgy lesz megvalósítva, hogy minden termékre, a sajtok esetében is, a külföldi sajtok esetében és a hazai gyártmányú sajtok esetében is ugyanolyan áfát fognak alkalmazni. Sokkal inkább hiszek és bízok abban, hogy a minőség meg fogja találni a maga helyét és lesznek olyan fogyasztók – most is vannak és még nagyobb számban lesznek –, akik inkább ezeket a különleges sajtokat fogják keresni” – jegyezte meg Bognár Gábor tejipari szakmérnök.

A Nemzetek Sajtversenyében 15 ország indult, a legfinomabb sajtra az interneten is lehet szavazni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!