2024. 03. 30. Szombat Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az állatok is nehezen viselik a nagy hőséget

2017. augusztus 2., szerda 16:37, frissítve: szerda 16:37

A Pécs melletti Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél több mint kétszáz kutyát és háromszáz egyéb állatot gondoznak. A meleg miatt a vízfogyasztásuk a duplájára nőtt.

Lara újfundlandi terápiás kutya. Ez a fajta egyike azoknak, amelyek a testméretük és szőrzetük miatt a legnehezebben viselik a hőséget. Az ebek csak a nyelvükön keresztül tudnak párologtatni, ez ilyenkor leginkább a nagy testűeknek okoz gondot.

„Lényegesen többet kell figyelni a kutyák itatására, és mindenképpen figyelni arra, nehogy túlhevüljenek. Nem szabad túlfuttatni őket. Felhívjuk a látogatókat a séta alkalmával, hogy inkább árnyékos helyen rövidebb sétát tegyenek, hogy ne legyen probléma, mert ha az állat felhevül, sajnos ebben a nagy hőségben nincs lehetősége arra, hogy visszahűljön, magyarán hőgutát kaphat” – mondta el egy állatgondozó, Martyin Balázs.

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület területén kétszáztíz kutyán kívül még húsz más állatfaj egyedeit gondozzák. A bivalyt például naponta többször meg kell fürdetni, és a szárnyasok is sok vizet fogyasztanak.

„A madarak a tollazatuk miatt szintén nehezen hűtik magukat, ezért az ő számukra is nagyon fontos, hogy fürdőhelyet biztosítsunk számukra. A legfontosabb, úgy gondolom, minden állat részére a friss ivóvíz biztosítása, ezt ilyen időben naponta többször meg kell tenni” – mondta az egyesület elnöke, Farkas Tamás.

Az egyesületnél több mint ötszáz állatot gondoznak, a nagy meleg miatt a vízfogyasztásuk ezekben a napokban a szokásos duplájára nőtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!