2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Az állatkert lakóit is megviseli az extrém meleg

2017. június 27., kedd 16:35

A napok óta tartó nagy meleg az állatokat is megviseli. A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terráriumban a gondozók hűtött ételekkel, a medencék gyakoribb vízcseréjével és nyitott istállókkal próbálják elviselhetővé tenni a park lakói számára a környezetet. Az extrém meleg még legalább 2-3 napig tart.

Nicholas, a pécsi állatkert barnamedvéje a csaknem 30 fokos melegben nehezen viseli a bezártságot. Azt azonban meg kell várnia, amíg a medencéjében cserélik a vizet. Pár perc után aztán megmártózhatott a hideg vízben, és a fagyasztott gyümölcsöket is elfogyasztotta.

Nemcsak a barna medve, a nagy testű patások és a disznófélék is nehezen tűrik a hőséget. A nagy melegben a gondozók szinte valamennyi állatnál sűrűbben cserélik az ivóvizet, a varacskos disznók dagonyázó helyeit is többször töltik fel. Az extrém erős UV-sugárzás is veszélyes lehet, ezért az állatkert lakói a kifutók árnyékos részeit keresik.

„Odafigyelünk arra, hogy az istállók nyitva legyenek, tehát hogyha az állatnak már nagyon-nagyon melege van, és vissza akar vonulni, akkor nyugodtan menjen vissza egy hűvösebb helyre, tehát ne a tűző napon legyen az állat, hogyha éppen nem tud árnyékba vonulni” – magyarázta Leopold Krisztián, a pécsi állatkert szakmai vezetője.

A pécsi állatkertben 220 faj mintegy 1500 egyede él. Felújítás után tavaly májusban nyílt meg, azóta csaknem negyedmillió látogatójuk volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!