2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Auschwitzban nem tolerálják a Pokémon Gót

2016. július 14., csütörtök 13:34

A társkereső alkalmazásoknál is népszerűbb lett a Pokémon Go játék. A Nintendo fejlesztése egy hónap alatt dollármilliárdokat hozott a cégnek. A kincsvadászaton alapuló játék miatt már több baleset is történt. Az alkalmazás hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

„Pokémont játszik? Megköszönném, hogyha elhagyná a temetőt, ha játszik éppen. Kérem, menjen át a városi parkba” – Pokémon-járőrök razziáznak egy amerikai temetőben, a sírkert vezetője elunta a kegyeletsértéseket, az utóbbi időben ugyanis sokan kocsikáznak vagy sétálnak a sírok között, ami biztonsági problémákat is felvet.

A játék lényege, hogy a valós térképen meg kell keresni és be kell gyűjteni a telefonon felvillanó Pokémonokat egy labdával, a ranglistán így lehet egyre feljebb kerülni. A temetőben a Jézus-szobrot is bevették a játékba, aki ideér, az ingyen online dolgokat kaphat.

A Nintendo által kifejlesztett mobiljáték azonban veszélyeket is rejt magában. Miután nem a virtuális térben, hanem az utcákon kell játszani, a játékosok gyakran nem figyelnek a környezetükre. „Először is nézzük meg, hogy hová megyünk. Ne legyünk annyira belefeledkezve a telefonba, hogy nem figyelünk arra, ha átmegyünk egy kereszteződésen vagy leszállunk egy buszról. Figyeljünk oda. Nem menjünk neki fának, parkolóórának vagy bárminek, ami az úton van, és sérülést okoz. Ne vezessünk, ne biciklizzünk vagy gördeszkázzunk, miközben a Pokémon Góval játszunk. Nagyon veszélyes” – hívja fel a figyelmet Destiny Winston rendőr.

A rendőrség figyelmeztetése nem alaptalan. Pennsylvaniában egy tinédzsert elütött egy autó, mert a játék átvitte egy forgalmas autóúton.

Nem csak a figyelmetlenség miatt okoz bajt a Pokémon Go. Például többeket raboltak már ki úgy, hogy az alkalmazáson keresztül egy üres parkolóba csábították őket. De voltak, akik holttestet találtak a folyónál a Pokémonjuk helyett. Már nemcsak Amerikában, de Európában is kétes érzéseket váltott ki a játék. Az auschwitzi múzeum például arra kérte látogatóit, hogy ne játszanak.

„A korábbi náci haláltábor, Auschwitz–Birkenau nemcsak egy múzeum ma már, hanem mindenekfelett egy emlékhely. Az emberek nemcsak azért jönnek ide, hogy többet tudjanak meg a történelemről, hanem azért is, hogy meditáljanak, imádkozzanak és elmélkedjenek. Elképzelhetetlen, hogy ezt a helyet játékra vagy szórakozásra használják fel” – jelentette ki Bartosz Bartyzel, a múzeum szóvivője.

Ugyanis korábban az amerikai holokausztmúzeumban már kaptak rajta látogatókat azon, hogy a Pokémon Góval játszanak. A Pokémon Go egyelőre Magyarországon nem elérhető, de a fejlesztők azt ígérik, hogy napokon belül meg lehet venni az applikációt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!