2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Apjára, Negróra ütött a szegedi kis jaguár

2016. február 25., csütörtök 16:30

A szegediek adhatnak majd nevet a vadasparkban nemrég született jaguárkölyöknek. Az alig nyolchetes ragadozó ma újabb orvosi vizsgálaton esett át, a látogatók tavasztól láthatják a kis jaguárt.

Eleinte nyugodtan viselte az orvosi vizsgálatot és a sajtóérdeklődést a kis jaguár. A Szegedi Vadaspark orvosa szerint egészséges és jó erőben van a karácsonykor született ragadozó. A kölyök már több ellenőrző orvosi vizsgálaton átesett, megkapta az oltásokat és az azonosító mikrocsipjét is.

„Ezek a vizsgálatok egyszer-kétszer ismétlődnek, mindaddig, amíg ő engedi. A hétfői vakcinázást még engedte, a mostanit már kevésbé. Két hét múlva valószínűleg sokkal nehezebb lesz a következő oltását beadni, de utána már nem is nagyon kell bántanunk, már nem kell vizsgálgatni. Szépen fejlődik, jó a testtömeg-gyarapodása, most négy kiló harminc dekát mértünk, ez megfelelő egy ilyen korú kis állatnál” – számolt be Szőke István állatorvos.

A jaguárszülők azonban nem voltak túl békések, Negró, az apa idegesen sétált a kerítés mellett, és az újságírókat méregette. A kicsi egyébként rá hasonlít, nem Kiara, az anya foltosságát örökölte.

A pici még az anyja gondoskodására szorul. A teljes családot csak később eresztik össze. Nem ez az első alkalom, hogy jaguár született a Szegedi Vadasparkban, 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel a jaguárpár.

„Régóta tartunk jaguárokat, ez a pár az első perctől kezdve itt van. Nyíregyházáról érkezett az apuka, egy fekete hím, és egy foltos nőstény jött Halléból. Mind a kettő kiváló kondícióban van, és rendszeresen megörvendeztetnek bennünket jaguárkölykökkel. A tenyészprogramban egy darabig szüneteltettük a tenyésztést fogamzásgátlással, de aztán találtak helyet a születendő kölyöknek” – nyilatkozta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A kis ragadozót tavasszal láthatják majd az érdeklődők, de nem sokáig lesz a vadasparkban. A jaguárok ugyanis alapvetően magányos állatok, így másik állatkertbe kerül majd. Nevet viszont a szegediek adhatnak neki – erre a vadaspark hamarosan pályázatot ír ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!