A gőzgombócot édesen és sósan is készítik – Geresdlakon az utóbbit kedvelik. A gombóchoz lisztet, élesztőt, tejet, sót és cukrot használnak. „Megkelesztjük a tésztát, tojást bele, zsírt és összedolgozzuk. Kinyújtjuk és megszórjuk, megkenjük zsírral és még egyszer, vagy olajjal, ki, ahogy szereti. Megszórjuk vízzel és összetekerjük, feltekerjük” – mondta Bogos Józsefné.
A forró vízben kigőzölt gombócot babfőzelékkel, káposztával és szalonnával tálalják. Geresdlakon sok finn család vásárolt ingatlant, a lakosság 10 százalékát már ők teszik ki. A gőzgombócot nem ismerik, de ételeikből ők is adtak ízelítőt a fesztiválon. „A speciális krumpligombóchoz háromféle lisztet használunk, ettől lesz nagyon különleges ízű. A levesünkben pedig sárgarépa, nagyon sok hagyma és finom, teljesen szétfőtt marhahús van” – fogalmazott Vaari Kauko.
A finneken kívül, a helyiek mellett Ausztriából és Németországból is érkeztek indulók, a versenyre 27 csapat nevezett. „Mindenki be van sózva, a hölgyek is be vannak sózva és várják ezt a napot, amikor előszedhetik vas edényeiket és úgy, ahogy otthon szokták, megcsinálják a geresdlaki gőzgombóc fesztivált. Mert ez egy unikum, ez egy különlegesség” – nyilatkozta Habjanecz Tibor, Geresdlak polgármestere.
A geresdlaki gőzgombóc négy éve a Baranya Megyei Értéktár része. Idén kezdeményezték a hungarikummá nyilvánítását.