2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Színes

A tavalyi volt az eddigi legmelegebb év az ázsiai kontinensen

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év az ázsiai kontinensen a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint, az évi átlaghőmérséklet 1,39 Celsius-fokkal volt magasabb 1981-2010 átlagánál.

  • A tavalyi volt az eddigi legmelegebb év az ázsiai kontinensen

Az ázsiai klíma állapotáról kedden közzétett jelentésében az ENSZ szakosított szervezete megállapította, hogy a kontinens minden térségét érintette az átlagosnál nagyobb melegedés.

Az ENSZ glasgow-i klímakonferenciája előtt néhány nappal közzétett jelentés szerint "a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás Ázsia-szerte 2020-ban több ezer ember életét követelte, több millió embert megfosztott otthonától és több százmilliárd dollárba került, súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az ökoszisztémákban".

A WMO becslései szerint Kína mintegy 238 milliárd, India 87 milliárd, Japán 83 milliárd, Dél-Korea pedig 24 milliárd dollár kárt szenvedett emiatt.

Mint rámutatnak, a klímaváltozás veszélyezteti a fenntartható fejlődést, egyre növekvő élelmiszer- és vízhiányt, egészségi kockázatokat, környezeti károsodást okoz.

"Az időjárás, az időjárási szélsőségek, különösen az áradások, viharok és szárazságok jelentős hatással voltak a térség számos országára" - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

2020-ban az áradások és a viharok mintegy 50 millió embert értintettek a kontinensen, és több mint ötezer ember halálát okozták. Ez kevesebb az elmúlt két évtized éves átlagánál, ami a sok országban bevezetett korai figyelmeztető rendszer sikerének köszönhető.

Tavaly az oroszországi Verhojanszkban mért 38 Celsius-fok az eddig feljegyzett legmagasabb hőmérséklet volt az északi-sarkkörtől északra.

A tengervíz felszíni hőmérséklete és a kontinens körüli óceánok melegedése a világ átlagánál magasabb volt: az Arab-tenger és a Jeges-tenger egy része háromszor gyorsabban melegszik.

Az északi-sarki tengeri jég minimum kiterjedése a második legkisebb volt a műholdas feljegyzések 1979-es kezdete óta.

A gleccserek zsugordása felgyorsult a Tibeti fennsíkon és a Himalájában, 2050-re tömegük 20-40 százalékát fogják elveszíteni, ami a térség 750 millió lakójának életére és megélhetésére lesz hatással a jelentés szerint.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!