2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Drog, bűnözés, hatalom – a szabadságról adnak elő színdarabot

2016. április 10., vasárnap 10:31, frissítve: vasárnap 10:31

Saját maguk által írt színdarabot adnak elő a fogvatartottak és a színészek a pécsi börtönben. Az előadás – melyet más helyszíneken gimnazistákkal és fogyatékkal élőkkel is eljátszanak – a szabadságról szól.

A Szabadságkutató Intézet 2.0 című darabot színészek és fogvatartottak közösen írták. Mezei Tamás több mint két éve él rácsok mögött, három hónap múlva szabadul. „Ez segít nekünk abban, hogy könnyebben teljenek a napjaink és gyorsabban elteljenek. Fél évet gyakorolunk körülbelül, ilyen heti három alkalommal. Szerintem ez tökéletes arra, hogy elmenjenek mindennapjaink” – mondja a fogvatartott.

Az Üres Tér Színházi Egyesület a darabot nemcsak elítéltekkel, de más helyszíneken gimnazistákkal és fogyatékkal élőkkel is előadja. Művészeti vezetőjük azt mondja, az előadás nagy része a fiatalkorú fogvatartottak ötletein alapul. Arra próbálnak választ adni, számukra mit jelent a szabadság.

„Ugye, itt van egy olyan értékrend, hogy a drog, a bűnözés […] meg a hatalom. A börtönben az nagyon fontos, a státusz. Az elején állították, hogy ebben van a szabadság. Minél magasabb a státusz meg minden. Mi meg ezt kicsit körbejártuk, megforgattuk, egészen az abszurditásig elvittük” – nyilatkozta Körösi Márk művészeti vezető.

A szabadságvesztésüket töltő színészek között van olyan, akit teljesen megváltoztatott ez a lehetőség. Korábban sok probléma volt vele, de amióta a darabot próbálják nem kell fegyelmezni. „A fiatalkorú fogvatartottak esetén nagyon nagy szükség van a személyiségfejlesztésre. Ennek egyik eszköze lehet a börtönszínház, amelynek során a kommunikáció, illetve a közösségben végzett tevékenység, az kiválóan fejleszthető” – véli Dékány Zsolt, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Az előadást civil közönségnek és a raboknak is többször előadják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!