2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Robotprogramozó zsenik versengtek Debrecenben

2017. február 6., hétfő 08:37

Hat ország huszonhét csapata mutatta be tudását egy robotprogramozási verseny kelet-európai elődöntőjén Debrecenben. Ez is része volt a városban rendezett kétnapos tudományfesztiválnak. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a gyerekek megkedveljék a természettudományokat, mivel Magyarországon hiány van mérnökökből és informatikusokból is.

A robotok előtt nincs lehetetlen: az egyik szerkezet például bűvös kockát rakott ki, míg egy másik az előre megrajzolt útvonalat követte pontosan. A Debrecenben felsorakoztatott robotok korábbi versenyeken is szerepeltek.

Debrecenben az ember és az állat kapcsolata volt a téma. A csapatok nemcsak robotok programozásában, hanem mobilapplikáció írásában is megmérkőztek. „Nagyon komplex. Egyrészt nemcsak a robotokról szól ez a verseny, hanem kell egy projektet is csinálni ezzel a témával kapcsolatban. Egy kutatást, amely megoldja bármilyen témában az ember és állatok közötti kapcsolatot” – fogalmazott az egyik versenyző.

A First Lego League kelet-európai elődöntőjére hat ország huszonhét csapata jutott be. Ők valamennyien hazájuk legjobb fiatal programozói. „Érdemes megnézni a különböző konstrukciókat, amelyeket a gyerekek összeraktak. Két hasonló sincs. A legkülönbözőbb megoldásokat választják: ki stabil, robusztust épít, valaki egy kicsit blikkfangosabbat. Tehát a fantáziájuk nagyon-nagyon szárnyal a gyerekeknek, és pont ez a lényeg” – emelte ki Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője.

A robotprogramozási verseny és a kétnapos debreceni tudományfesztivál közös célja, hogy szórakoztató módon szerettesse meg a gyerekekkel a fizikát, matematikát, informatikát, illetve a mérnöki szakmát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!