2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

A Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a szomszédban

2016. augusztus 25., csütörtök 10:41, frissítve: csütörtök 11:17

A Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a tudósok, a bolygón folyékony halmazállapotú víz is lehet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a földihez hasonló élet kialakulásához adottak-e a feltételek az égitesten.

Egy chilei obszervatóriumban fedezték fel tudósok a Földhöz hasonló bolygót, amely a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül kering. Az asztrofizikusok szerint a Proxima B nevű, Naprendszeren kívüli bolygó felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, amely fontos feltétele az élet keletkezésének.

„Ahogy elképzeljük, hogy az élet itt, a Földön a víz segítségével fogant meg, reménykedünk abban, hogy ez a bolygó is, mint ahogy azt már közöltük is, ennek a csillagnak az élhető zónájában van, ahol az élet is kifejlődhetett” – nyilatkozta Claudio Melo, az Európai Déli Obszervatórium igazgatója.

Egy 31 főből álló nemzetközi tudóscsapat találta meg a bolygót. A kutatások során az is kiderült, hogy a bolygó tizenegy nap alatt kerüli meg a csillagát, szemben a föld 365 napjával. A tudósok szerint ugyanakkor a bolygó közelsége korántsem jelenti azt, hogy élet is kialakult rajta.

A kutatás folytatódhat, egy orosz milliárdos, Jurij Milner bejelentette: százmillió dollárral járul hozzá olyan űrhajó megépítéséhez, amelyet lézerek segítségével tudnak irányítani a galaxisban. Ezek az űrjárművek a fénysebesség húsz százalékával tudnának haladni, vagyis körülbelül 20 év alatt lennének képesek a frissen felfedezett bolygót elérni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!