2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Balaton mikroszkopikus élőlényeit is megnézhették

2017. július 8., szombat 12:25

Strandolás helyett izgalmas kutatómunkába pillanthattak be azok, akik ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tihanyi limnológiai intézetébe. Hosszú ideje már, hogy minden évben nyílt napot tartanak, ahol a többi között bemutatják a Balaton élőlényeit a mikroszkopikus mérettől egészen a nagyokig.

Algával etethették a gyerekek a vízibolhákat a limnológiai intézet laboratóriumában, és mikroszkópon keresztül is megfigyelhették őket. A nyílt napon bárki betekinthetett a kutatók munkájába, akik az alkalomra bemutatóhelyeket alakítottak ki a parton.

Nem mindenki szereti, ha fürdőzés közben hínárral találkozik, pedig a tó élővilága számára rendkívül fontosak. „A hínarak felületén rengeteg baktérium, alga, ízeltlábú talál otthont, amelyik a saját részükről is tápláléka vagy forrása valamilyen életközösségnek” – mondta Tóth Viktor, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A halakat és nagyobb rákokat pedig akváriumokban lehetett közelről is szemügyre venni. Bemutatták az őshonos halfajokat, és azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy miért kártékonyak az idegenhonos halak, mint például a busa.

„Az utóbbi idők kutatásai arra világítottak rá, hogy a feltételezésekkel ellentétben nem algát, azaz fitoplanktont, hanem apró rákokat, azaz zooplanktont fogyaszt, ugyanezt a táplálékbázis hasznosítja például a süllőnek, a küsznek vagy bármelyik halfajunknak az ivadéka is, és sok őshonos halfajunk kifejlett korban is zooplanktonnal táplálkozik” – így Boros Gergely tudományos főmunkatárs.

A vízminőség mérése is a kutatók fontos feladatai közé tartozik. Ezt havonta egyszer, a tó több pontján végzik el. Ez a műszer egy komplett laboratóriumot jelent.

„Ma már van egy ilyen multiparaméteres szondánk, amellyel a víz fizikai, kémiai tulajdonságait mérjük, a szondához különböző szenzorok csatlakoztathatók, amivel a víz tulajdonságait mérhetjük, jelenleg vezetőképesség, hőmérsékletet mérünk vele, ph-t, oldott oxigént, zavarosságot” – magyarázta Kern Bernadett intézeti mérnök.

A Balaton vízminősége ökológiai szempontból évek óta kiváló a limnológiai intézet munkatársai szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!