2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

7500 métert zuhant ejtőernyő nélkül

,

2016. július 31., vasárnap 08:45, frissítve: vasárnap 19:36

Több mint 7500 méter magasságból ugrott ki egy férfi ejtőernyő nélkül egy repülőből Kaliforniában. A szabadesése két percig tartott, egy háló fogta fel. A vakmerő teljesítmény új világcsúcs az ejtőernyő és szárnyasruha nélküli ugrások történetében.

Július közepén még szélcsatornában gyakorolt az eddig soha nem látott ejtőernyő nélküli ugrásra Luke Aikins.

„7620 méterről ugrunk ki, körülbelül két percig szabadesésben repülünk. Ejtőernyő nélkül érek majd földet, majd felkelek, és szárnyak, illetve ejtőernyő nélkül sétálok el” – ígérte akkor a 42 éves veterán ejtőernyős, aki 26 éves pályafutása alatt 18 ezer ugrást hajtott végre.

Vele együtt három ejtőernyős is kiugrott a gépből, és egy darabig együtt zuhantak. Oxigénmaszk volt rajtuk a nagy magasság miatt. Egyikük kamerával vette az ugrást, másikuk füstcsíkkal jelezte ereszkedésüket a földön lévőknek, harmadik társuk végül elvette Aikinstől az oxigénmaszkot, majd ők hárman kinyitották az ernyőjüket.

Aikins kétperces zuhanás után 193 km/h sebességgel csapódott bele a 61 méter magasra felfüggesztett, 30×30 méteres halászhálóba a Los Angelestől nyugatra lévő Simi-völgyben.

„Szinte teljesen szabadon lebegtem. Hihetetlen, megtörtént a dolog! Alig néhány szót tudok kipréselni magamból. A társaim tették lehetővé, a srácok csomagoltak be, és segítettek. Félelmetes volt” – monda Aikins.

Luke Aikinsnek az apja és a nagyapja is ejtőernyős volt. Első tandemugrását 12 évesen hajtotta végre, négy évvel később pedig már egyedül ugrott.

A mostani ugrás ötletét az egyik barátja adta. Ez volt a világon az első ilyen ugrás 7000 méter feletti magasságból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!